TRT’nin seçim karnesi! Hangi partiye ne kadar süre verildi?

TRT’nin seçim karnesi! Hangi partiye ne kadar süre verildi?

TRT’nin 40 günlük haber karnesi ortaya çıktı. Peki, herkesin vergi ödediği devlet kanalında en çok hangi parti ne kadar süre aldı?

RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, YSK'nın 1 Ocak’ta başlattığı seçim döneminden 6 Şubat’a kadarki süre içinde TRT Haber’in partilere ayırdığı süreleri inceledi.

AKP'YE 32 SAAT CHP'YE 25 DAKİKA

ANKA’dan Mahir Bağış’ın haberine göre bu kapsamda 40 günlük dönemde, TRT Haber’de Erdoğan ile AK Partili yöneticilerin aday tanıtım toplantıları dâhil değişik programlardaki yaptıkları konuşmalar 1945 dakika (32 saat) canlı olarak verildi. Aynı dönemde CHP lideri Özel’in konuşmalarının sadece 25 dakikalık bölümü canlı yayınlanabildi.

TRT'NİN HABER KARNESİ

Taşcı ve Keser’in hazırladığı bilgi notuna göre; 6 Şubat 2024 tarihli 24 saatlik yayında da Erdoğan ve AK Partili yöneticilerin yayın süresi 6 saat 42 dakika olurken, bunun bir saat 46 dakikalık bölümü canlı yayınlardan oluştu. Aynı gün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de TRT Haber’de 38 dakika 28 saniye yer buldu.

ÖZGÜR ÖZEL'İ BİR KERE BİLE CANLI VERMEDİLER

Özel’in aynı gün birçok programı olmasına karşın hiçbir konuşması canlı yayınlanmadı, konuşma ve etkinlikleri haber bültenlerinde de yer bulamadı.

İYİ Parti, Hatay ziyareti kapsamında hazırlanan haberle bir dakika 53 saniye süreyle TRT Haber’de görülme imkânı buldu.

Aynı gün AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum iki dakika 33 saniye, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok iki dakika üç saniye ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ ise iki dakika üç saniyelik haberlerle TRT Haber’de yer aldı. Diğer partilerin adaylarına ilişkin hiçbir habere bültenlerinde yer verilmedi.

TRT, İKTİDARIN ÖZEL KANALINA DÖNDÜ 

RTÜK üyesi Keser, TRT’nin bu yaklaşımını şöyle değerlendirdi:

“TRT muhalefet körlüğü içinde. Tam bir karartma uygulanmış. Özel kanallarda bile yapılmayan, milletin parasıyla TRT’de yapılıyor. TRT yönetimi, daha önce yaptığı gibi yine suç işliyor. YSK da RTÜK de seyirci rolünde, bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. TRT yönetimi, kanunları sürekli çiğneyerek hukuk devleti ilkesini, seçim adaletini ve demokrasiyi baltalıyor, görevi kötüye kullanma suçu işliyor. Bu karne, TRT yönetiminin utanç tablosu olarak basın tarihine geçecektir.”

RTÜK üyesi İlhan Taşcı ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Vergileriyle yayıncılık yapmasına olanak sağladıkları TRT’nin içler acısı halini halk görüyor ve zamanı gelince hak ettikleri yanıtı da verecektir. Hukukun yeniden işlemesiyle birlikte bu yayınların sorumluları hukuk önünde hesap verecektir. TRT ne Zahid Sobacı’nın ne de AKP’nin propaganda aracıdır. Eğer çok istiyorlarsa ceplerinden parasını verip AKPTV kursunlar başına da Sobacı’yı getirsinler.”