“Tweet attınız diye şak diye tutuklayan yargı, istismarcıyı serbest dolaştırıyor”

8 yaşındaki çocuğun cinsel istismarı ile ilgili davanın ikinci duruşması yapıldı. Mağdur ailenin avukatı, sanığın tutuklanmamasına tepki gösterdi.

Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan 8 yaşındaki çocuğun öz teyzesinin kocası olan sanık katılmadı. Mahkeme, sanığın bir sonraki güvenlik kuvvetleri tarafından zorla getirilmesine karar verdi. Mahkeme davaya müdahil olmak isteyen UCİM üyesi avukatların talepleri ise “suçtan doğrudan zarar görmedikleri” gerekçesi ile reddedildi. Duruşma 23 Mart 2021 tarihine ertelendi.
Toplumsal bilinçlenme ve farkındalık projeleri üreten Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) 8 yaşında bir çocuğun öz teyzesinin kocası tarafından cinsel istismara uğraması ile ilgili davayı gözlemci olarak izledi.
“SANIK DERHAL TUTUKLANMALIDIR”
Mağdur çocuğun ailesinin avukatı Erdal Işık, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada sanığın tutuklanmamasını eleştirdi. Işık şöyle konuştu:
“Çocuk enişte tarafından cinsel istismara maruz kalmış. Türk yargısı maalesef cinsel istismar, cinsel saldırı suçları ile ilgili alışılmış refleksini sürdürüyor. Bodrum’da sokaklarda eli kolu serbest dolaşan her an kaçabilecek, bize göre kuvvetli suç şüphesi oluşmuş bir sanık dolaşıyor.  Mahkeme heyetine bunu ifade ettik. Tedbiren derhal tutuklanmalıdır. Başka bir çocuğumuzun başına da aynı eylem gelmeden toplumdan izole edilmelidir ve en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. 2 celsedir duruşmaya bile gelemeyen, çeşitli bahanelerle mahkemenin huzuruna çıkamayan bir sanıktan bahsediyoruz. Her şey ortada, dosya itibariyle bütün tanıklar dinlendi. Anlamadığımız şekilde, gerekçesini hukuken izah edemediğimiz şekilde, kabul edemediğimiz bir şekilde mahkememiz 2 seferdir tutuklama talebimizi reddediyor. Bununla ilgili en başta Hakimler ve Savcılar Kurulu’nu göreve çağırıyoruz. Gerekli şikayetleri yapacağız. Ülkede bir tweet attınız diye sizi şak diye tutuklayan yargı, cinsel istismar suçun işlediği sabit olan kişiyi Bodrum sokaklarında dolaştırıyor. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.”
Duruşma sonunda bir açıklama yapan UCİM Muğla İl Koordinatörü Avukat Büşra Karabulut şöyle konuştu:
“Muğla UCİM olarak 8 yaşındaki bir çocuğun öz teyzesinin kocası tarafından uğradığı davaya müdahil olduk. Katılma talebimiz maalesef reddedildi. Gözlemci olarak duruşmada yer aldık. Duruşmaya katılmayan sanığın tutuksuz olarak yargılanmasına karar verildi ama bir sonraki celsede zorla duruşmaya katılması sağlanacak. Bir sonraki duruşma 23 Mart 2021’de olacak. Söyleyeceklerimiz bu kadar ama biz bir tutuklama kararı çıkmasını bekliyorduk. Olmadı ama biz bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
Avukat Mahinur Toprak da davanın takipçisi olacaklarını kaydederek şunları söyledi:
“Bugün Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 8 yaşındaki çocuğumuzun duruşmasına katıldık. Katılma talebimiz ne yazık ki suçtan zarar görmediğimiz gerekçesi ile reddedildi. Ancak bilindiği üzere istismar olaylarının fazlalaşması toplumdaki her bireyin tek tek zarar görür konumuna getirmektedir. Birçok evli çift artık çocuk doğurmak istememektedir. Ebeveynler çocuklarının can güvenliği ve cinsel dokunulmazlıklarından kaygı duymaktadır. Biz bu görüşlerimizi mahkemede dile getirmemize karşın, katılma talebimizi kabul etmediler. UCİM olarak bizler asla mücadelemizden vazgeçmiyoruz ve devam ediyoruz…”