Uzmanlar ne dedi? Normalleşme ne zaman? Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı?

Uzmanlar ne dedi? Normalleşme ne zaman? Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı var mı?

Koronavirüs vaka sayısında açıklanan rakamların hala yüksek olması nedeniyle ilan edilen hafta sonu sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Yeni bir karar alınıncaya kadar devam edeceği duyurulan sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu da uygulanacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile hafta içi ve hafta sonunda sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bu hafta sonu için de Cuma akşamı saat 21:00’de başlayacak sokağa çıkma yasağı Pazartesi 05:00’de sona erecek.

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?

Sokağa çıkma yasağı hakkında geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamaya göre, uygulama yeni bir karar alınıncaya kadar belirtildiği şekilde devam edecek. Buna göre;

* Hafta içi her gün gece saat 21:00 ile sabah 05:00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.

* Bu kısıtlama hafta sonları Cuma akşamı 21:00’den Pazartesi sabahı saat 05:00’e kadar kesintisiz devam edecek.

YASAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Koronavirüs yasaklarının biteceği kesin tarih henüz açıklanmadı. Ancak bu hafta içi yapılması beklenen Kabine toplantısı sonrasında bazı yasakların iptal edilmesi bekleniyor.

KAFE VE LOKANTALAR AÇILACAK MI?

Lokanta ve kafelerin açılış tarihine ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan, “Kabine toplantısında bunun değerlendirmesini yeniden ele alacağız. Endişelerimiz var. Maalesef her ne kadar sıkı tutacağız diyorlarsa da sıkı tutulmuyor. Şuanda başarılı bir süreç var, bu başarılı süreci tekrar tersine çevirmek istemiyoruz. Bu süreci dikkatle yürütelim aşalım ama elimize gelen verilere göre bir esneme yapılabilir”

 

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, herkesin kafasındaki 'normalleşme ne zaman ' sorusunu bugünkü köşesine taşıdı. 

 

Müftüoğlu, "Konuştuğum halk sağlığı uzmanları -ki pandemi matematiğini en iyi onlar bilirler- günde 5-7 bin arasında gelip giden vaka sayılarıyla değil tamamen normalleşmek, kademeli normalleşmenin bile mümkün olamayacağını söylüyor." diye yazdı.

Müftüoğlu, yazısında şunları kaydetti:

Herkesin kafasında soru şu:

Normalleşme ne zaman?

Bilelim ki her şey gibi pandeminin de kendine özel bir matematiği var.

Ve o matematik bize normalleşmenin elimizdeki rakamlarla en azından şimdilik mümkün olmadığını söylüyor.

Dahası, konuştuğum halk sağlığı uzmanları -ki pandemi matematiğini en iyi onlar bilirler- günde 5-7 bin arasında gelip giden vaka sayılarıyla değil tamamen normalleşmek, kademeli normalleşmenin bile mümkün olamayacağını söylüyor.

Kısacası başlıktaki sorunun yanıtını yetkililer değil, biz vereceğiz.

Kurallara daha sıkı, daha samimi, daha kalıcı ve içselleştirilmiş bir uyum dinamiği geliştirerek vaka sayılarını düşürmek ve yavaş da olsa normalleşmek bizim elimizde.