AYM ,Osman Kavala'nın başvurusunu erteledi

AYM ,Osman Kavala'nın başvurusunu erteledi

AİHM kararına karşın iş insanı Osman Kavala’nın bırakılmaması nedeniyle Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün Türkiye ile ilgili ikinci bir çağrı yapmaya hazırlanıyor. Ancak Türkiye'nin, Komite'ye 25 Eylül’de Türk hükümeti adına gönderdiği savunmada AYM’nin Kavala ile ilgili başvurusunu 29 Eylül 2020'de görüşeceğini bildirdi. 

Ancak AYM, Kavala'nın başvurusunu görüşmeyi bugün sürpriz şekilde erteledi. Türkiye, Komite’nin “yalnızca 3 hafta sonra konuyu tekrar gündeme aldığını” hatırlatırken, devam eden denetim sürecinden muaf tutulmasını istedi.

3 yıldır tutuklu olarak yargılanan ve Türkiye’deki yargı mücadelesini AİHM’de de sürdüren iş insanı Osman Kavala için Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi bugün ikinci bir defa daha, denetim sürecinin bir parçası olarak, Türkiye'yi kararı uygulamaya çağıracak. Komite’nin kararıyla birlikte AYM’nin de Kavala dosyasını bugün ele alması beklenirken, Ankara, Komite’ye 25 Eylül’de gönderdiği savunmasında, Kavala’nın bu defa casusluk suçu ile suçlandığını belirtip denetim sürecinden muaf tutulmayı istedi. Komite’den Kavala ile ilgili karar çıkmamasını isterken de “Türk yetkililer, AYM’nin başvurucunun bireysel başvurusunu 29 Eylül 2020’de görüşeceğini not eder” denildi. Ancak AYM, Kavala'nın başvurusunu görüşmeyi bugün sürpriz şekilde erteledi.

Komite, AİHM kararlarının uygulanması konusunda üye devletleri takip ederken, bu toplantılardan çıkan kararlar yine üye devletlerin insan hakları karnesini oluşturuyor. Türkiye, benzer kararlar sonucunda "denetim süreci sonrası ülkeler" kategorisinden 2017 yılında tekrar "denetim sürecindeki ülkeler" kategorisine düşmüştü.

Türkiye, Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği yanıtta şu mesajları verdi:

-Türk hükümeti bu konuda Komiteye, 29 Mayıs, 11 Haziran, 11 Ağustos ve 11 Eylül’de Kavala ile ilgili tutum belgelerini sunduğunu hatırlattı. Bu metinle de Strasburg’a Kavala ile ilgili beşinci savunmasını göndermiş oldu.

 -Türkiye, Kavala’nın , AHM kararında yöneltilen Türk hükümetini ve anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs suçundan yargılandığı davanın 20 Mart 2020’de sona erdiğini, 28 Ağustos’ta ise “Siyasi veya askeri casusluk”  suçundan tutuklandığını belirtti. Bu çerçevede AHM’nin kararının  uygulanma süreci  kapsamına girmeyeceğini savundu.

-AYM’nin bugün başvurusunu görüşeceğini söyledi ancak AYM, Komite’nin kararı öncesinde Kavala dosyasını görüşmeyi erteledi.

-Kavala’nın yeni bir suçlamayla karşı karşıya kaldığının altı çizilen yanıtta, devam eden “cezai soruşturmada yeni deliller bulunduğu” belirtildi. Ancak Mart ayından bu yana bu konuda hala iddianame hazırlanmadı.

-Tutukluluk başka bir suça dayandığı için de devam eden yürütme denetiminden muaf tutulması istendi.