Bakan Koca: Bağışıklığı anlamlı değil, toplumda yaygın taşıyıcılık

Bakan Koca: Bağışıklığı anlamlı değil, toplumda yaygın taşıyıcılık

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “sürü bağışıklığının anlamlı olmadığını şimdiden çok rahat söyleyebiliriz” derken, TÜİK’le yaptıkları çalışmaların sonucunu paylaştı: “Toplumda yaygın bir taşıyıcılığın olmadığını çok rahat söyleyebiliriz.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki sürü bağışıklığı konusunda “sürü bağışıklığının anlamlı olmadığını şimdiden çok rahat söyleyebiliriz” derken, TÜİK’le yaptıkları çalışmaların sonucunu paylaştı: “Toplumda yaygın bir taşıyıcılığın olmadığını çok rahat söyleyebiliriz.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun toplantısının ardından Bakanlığın Bilkent Yerleşkesinde basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca, Türkiye’nin koronavirüste geldiği durumu açıkladıktan sonra basının sorularını yanıtladı.

Bakan Koca sürü bağışıklığı ve antikorla ilgili soruya yanıt verdi:

Bağışıklık haritası çalışması şu an 153 binin yarısına yakını tamamlandı. Ön bilgileri ise toplumda PCR ile yapılan numune sonuçlarında binde 2-2,5'larda olduğunu görüyoruz. Yani çok yüksek olmadığını görüyoruz. İkinci yaptığımız antikor testi, bağış durumunu bilmek. Bununla ilgili yarısına yakını yapılan çalışmanın şu anda yüzde 1,5'ların altında olduğunu görüyoruz. Belki de yüzde 1'e yakın olabilir.”

‘YÜZDE 60-65’NİN KORUYUCULUĞU SAĞLAMIŞ OLMASI GEREKİYOR’

“Bunu Türkiye bazında söylüyorum, sürü bağışıklığının aslında öyle kolay bir bağışıklama olmadığını, buradan çok net söyleyebiliriz. Toplumun yüzde 60-65'inin koruyuculuğun sağlanmış olması gerekiyor. 40-45 misli benzer bir salgını görmemiz gerekiyor. Bu anlamda sürü bağışıklığının anlamlı olmadığını şimdiden çok rahat söyleyebiliriz. Bizim hedeflediğimiz biri toplumda gerçekten taşıyıcılığın oranını bilmekti. Çünkü bu taramada semptomu olmayan kişilerdi. TÜİK'le birlikte yapılan çalışmalarda binde 2'lerde olan taşıyıcılıktan bahsediyoruz. Toplumda yaygın bir taşıyıcılığın olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Şimdiden herkesin test yaptırmak için gayret içinde olmaması gerektiğini de buradan anlamış oluyoruz. Sürü bağışıklığı kolay sağlanabilir mi? Belirti çok vermediği için antikor insanımızın sayısı fazla olabilir mi? Sürü bağışıklığı mantığının da bu anlamda doğru olmadığını anlamış oluyoruz.”

Bakan Koca spor müsabakası sonrası yapılan kutlamalarla ilgili ise “Bu tür görüntülerin olmasını asla arzu etmiyoruz. Bununla ilgili il hıfzısıhha kurumlarımızız tedbirleri alma yetkisine sahip. İlgili illerimiz, ilgili bölgelerde mülki amirlerimiz bu konuyla ilgili hassasiyet göstererek gereğini yapabilir” dedi ve vatandaşları bu tür görüntülerin oluşmaması konusunda uyardı.