CHP'li Zeybek: Bu borçları Kadir Topbaş yapmıştır

CHP'li Zeybek: Bu borçları Kadir Topbaş yapmıştır

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde CHP Parti Meclisi (PM) üyesi, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı'nda görevlendirilen Gökan Zeybek konuştu.

CHP'li Zeybek, İBB 2017 yılı Faaliyet raporu üzerine CHP Grubu adına saat 17.00'de konuşma yaptı.

CHP'li Zeybek'in konuşmasının satır başları şöyle:

Değerli arkadaşlar, biz faaliyet raporlarıyla ilgili olarak değerlendirmemizi yapacağız.  Sayın Belediye başkanı bize diyor ki "57 milyar yatırım yaptık", Nasrettin Hoca'nın dediği gibi "Bu kadar para harcandıysa ciğer nerede?" Bize bunu kim açıklayacak? 2017 yılının faliyet raporunu görüyoruz. İstanbul'da son 14 yılında görev yapmış olan  belediyenin 2017 yılını faliyet raporunu açıyoruz. Raporda başında yok, ortasında yok, sonunda yok, adı yok sanı yok, sanki 14 yıl İstanbul'da görev yapmamış, muhalefet partisinin belediye başkanı gelmiş oturmuş hiç bir sorumluluk kabul etmiyor. 

Değerli arkadaslar 29 ekim 2018 yılında 3. Havalimanı açılacak. Birinci yıl 370 bin kişi taşıyacak. Bu yolcuları raylı sistem harici hiç bir yere taşıyamazsınız. Raylı sistemlerine bakıyoruz hepsi proje aşamasında. 15 bin 25 bin kişiyi aynı anda havalaanına getirmeye çalıştığınızda problem yaşıyorsunuz. Bakıyoruz hiç bir çalışma yok. 

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin raylı sistemlerin sitesine girin. Öngörülen raylı sistem bin kilometrenin üstünde. Bu sayıyla sorun çözülür ama bakıyoruz uygun olmayan bir şekilde büyümüş. Sayın belediye başkanı dedi ki, "Biz bu sistemi yanlış yaptık, oy veren yerlere öncelik tanıyacağız" biz planlama yaparken burası CHP'nin orası CHP'nin diye hesaplamayız. Eğer Beylikdüzü'nden Zincirlikuyu'ya insan taşıyacaksanız tek sistem metrodur, raylı sistemdir.  

Önce ne yapılacağı belli olmayan bir bina için Seyrantepe'ye 460 bin euroya otopark yapıyorlar, orada Galatasaray Stadı bitecek stada gelecekler otoparkı kullanacaklar. Galatasaray için söylüyorum o otopark bir filoya teslim edildi. İstanbul 2018'e 18,5 milyarlık bir borçla giriyor. Yanlış, beceriksiz projelere milyar dolarlar harcandı.

"BİZ KURUCU ÖNDERİMİZ ATATÜRK'Ü DE SAVUNURUZ, DENİZ BAYKALI DA"

Belediye başkanı ısrarla vurgu yapıyor. 2004 tarihinden 2018'e değiniyor. Efendim sen neden şu an Cumhurbaşkanı olan Tayyip beyin zamanını da savunmuyorsun. Biz kurucu büyük önderimiz olan Mustafa Kemal Atatürk'ü de savunuruz, Deniz Baykalı'da savunuruz...

Bakın asgari ücret CHP'nin yoğun isteğiyle 900 liradan 1600'lü rakamlara çıktı. Bakın bir ülkedeki insanlara yaşama hizmeti veriyorsanız bu maaşla doğru orantılı olmalıdır.

580 bin konutun suyu kesildi. Yahu konutun suyu kesilir mi? Afrika'dan Suriye'den gelen insanlara yardım ediyoruz. Ama şimdi bakın bir devletin büyüklüğü en ücra köşedeki vatandaşını korumaktır. Ekonomik parametreler dolaşıyor. Maaşla çalışan insanlar işten atılıyorsa suyunu kesmeyin. Hiç bir şey yapamazsanız biz bir sistem geliştiririz, bunun için çalışıyoruz.

"BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ TEK BAŞINA BİR MİLYON YEŞİL ALAN ÜRETTİ"

Bir yıl kaldı tam bir yıl. İstanbul'u siz ancak New York'a benzetebilirsiniz. Şimdi sayın Belediye Başkanı'mız dedi ki, 2004 yılında Nisan ayında "Lale festivali nedeniyle Emirgan'a ulaşamıyorum. O zaman taşıyorum orayı kent park yapıyorum".

Soru şu 24 yıllık iktidar üzerinde İstanbul insanının yaşadığı yerleri arttırabildiniz mi? Beylikdüzü belediyemiz tek başına 1 milyon yeşil alan üretti. İstanbul 6 milyon nüfuslu bir kent bakın son 2 yıl içinde İstanbul'a göç arttı. Bakın bu 2 yılda İstanbul'un nüfüs artışının tamamı doğumlarla artıyor.

Bakın çocuklarımızın neredeyse hepsi internette alışveriş yapıyor. Bakın söylüyorum bu AVM'lerin çoğu düğün salonu yapılacak. Bakın söylüyorum ürettiğiniz yeni konutların alanları olmayacak, bu similasyonu her siyasetçinin doğru okuması gerekiyor. 140 inşaat yapı denetim firmaları tarafından durduruldu. Kentsel dönüşüme tabii tutan yerlerde üreticiler  konutları satamıyor. Evleri yıkılmış bugün kirasını bile veremeyen vatandaşlar için bu mağduriyeti önleyecegiz. Ben varsayımlar üzerinden değerlendirmiyorum olanı söylüyorum, gidişat kötü.

Paralar nereye gidiyor. İstanbul Belediyesi hizmet veren bir belediye değildir. İstihdamın büyük çoğunluğu kentleşmeye gidiyor. Çöpü ilçe belediyeleri topluyor ruhsatları projeleri ilçe belediyeleri yapıyor. Görülen o ki burada son 3 yıldaki aşırı borçlanma kontrol edilemez. Bakın İstanbul Belediyesi'nin kredi notu 2 derece düştü.

"HESABINI 2019'DA VERECEKSİNİZ"

Bütçeyi bu noktaya getiren, bütçeyi borç batağına sürükleyen ve FETÖ'cu olarak uzaklaştırılan Kadir Topbaş'tır,  bunun hesabını 2019'da vereceksiniz.