Erdoğan'ın 'Suriye'de iskan' planı 'Demografik dönüşüm'

Erdoğan'ın 'Suriye'de iskan' planı 'Demografik dönüşüm'

Türkiye'nin Suriye topraklarına dönük askeri harekat başlatmasıyla birlikte batılı kaynaklarda Türkiye'nin Suriye'deki yerleşim yerlerine Suriyeli göçmenleri gönderme planı olduğuna ilişkin yorumlar ve analizler yayımlandı. Reuters'ın aktardığına göre Batı ülkeleri, Suriye'de Kürt yerleşim bölgelerinin demografisinin köklü bir şekilde değişmesinden endişe duyuyor.

Türkiye'nin Suriye harekatıyla birlikte Batı basınında AKP'nin Suriyeli göçmenlerin geri gönderilmesi planına ilişkin görüş ve yorumlar kaleme alındı.

Reuters'ta yer alan bir haber yorum yazısında, Batı ülkelerinin, Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye'de yerleşim yerlerini yeniden düzenleyerek Türkiye'de bulunan göçmenleri bölgeye iskan etme planıyla bölgenin demografik yapısını kökten değiştireceğinden endişe ettiği aktarılıyor.

Yazıda, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iki hafta önceki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda "göçmenlerin bölgeye yerleştirilmesine"ne ilişkin yaptığı konuşma hatırlatılıyor.

Söz konusu yerleşim yerlerinin Kürt kuvvetlerinin elinde bulunduğu belirtilen yazıda, Türkiye'de bulunan göçmenlerin Batı Suriye'den göçen Sünni Araplar olduğu söyleniyor.

AKP'nin son aylarda izlediği politikalar ise, Kuzeydoğu Suriye'de yeni yerleşim bölgesi inşa etme olasılığını güçlendirir nitelikte.

ERDOĞAN GEÇEN HAFTA İMZALADI: SURİYE'DE ÜÇ FAKÜLTE
Resmi gazetede geçen hafta AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla  Suriye’de üç fakültenin kurulmasına ilişkin karar yayımlandı.

Karara göre, Suriye'nin El-Bab, Azez ve Afrin kentlerinde sırasıyla Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı İdari Bilimler Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi kuruluyor.

Suriye hükümetinden izin almadan imzalanan ve uluslararası hukuka uygunluğu sorun teşkil eden bu kararın, yapılan ihaleler, göçmenlerin geri gönderilmesi ve dün başlayan harekat ile birlikte düşünüldüğünde AKP'nin bölgedeki demografik dönüşüm programıyla bir bütünlük oluşturduğu görülüyor.