Erdoğan: Kendimi bu konuda mahzun hissediyorum: Eğitimde ilerleyemedik

Erdoğan: Kendimi bu konuda mahzun hissediyorum: Eğitimde ilerleyemedik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Evlatlarımızın zihin ve gönül dünyalarındaki boşlukta batı merkezli popüler kültür ürünleri ile sapkın akımların hezeyanları ile doldurulmuştur" diyerek topyekün bir eğitim öğretim reformunun gerektiğini söyledi. Erdoğan, medyanın Türkiye'nin gücünü dünyaya yeterince yansıtmadığını söyledi.


İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi açılış töreninde konuşan Erdoğan, medyanın Türkiye'nin gücünü dünyaya yeterince yansıtmadığını savunarak "Bunun için de fikri iktidarımızı da hala tesis edemediğimiz kanaatindeyim" dedi. 


Erdoğan'ın konuşmasından önce çıkan başlıklar şöyle:

İTFİHAR VERİCİ BİR ESER: İbn Haldun Üniversitemizin ilk etabı tamamlanarak hizmet vermeye başlayan külliyesinin şehrimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu güzel günde heyecanımıza ortak olan Azerbaycanlı dostumuz ve Katarlı kardeşlerime vekaleten şükranlarımı sunuyorum. Hem gerisindeki felsefi birikim, hem mimarisi, hem donanımıyla gerçekten iftihar verici bir eserdir. Öğrencilerimizin derslerinde ve ders dışı faaliyetlerinde ihtiyaç duyacağı tüm faaliyetleri barındıran bu külliye, Mimar Sinan'dan alınan ilhamla yapılmıştır.

KENDİMİ BU KONUDA MAHZUN HİSSEDİYORUM: Gerçek iktidarın fikri iktidar olduğunu iyi biliyoruz. Tek tek bireylerden başlayarak, toplumun tamamına uzanan fikri iktidar yolu zor ve zahmetli bir süreçtir. Kendimi bu konuda mahzun hissediyorum. 18 yılda her alanda tarihi eserlere ve hizmetlere imza attığımızı eğitim, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum. Genç bir nüfusa sahibiz, ama medeniyet tasavvurumuzu hayata geçiremiyoruz. Medyamız bizim sesimizi ve nefesimizi yansıtmıyor. ilimde, sanatta, kültürde benzer sıkıntılarla karşı karşıyayız. Dünyaya kendimizi anlatamıyoruz. Bunun için de fikri iktidarımızı da hala tesis edemediğimiz kanaatindeyim. Hiç kimsenin bu arayıştan rahatsız olmaması gerekir.

AMORF BİR NESİL YETİŞTİRME GAYRETİ: Türkiye kuru kuruya batıcılık saplantısı yanında, pek çok sapkın ideoloji ve akımın zehrine de maruz kalmış bir ülkedir. Fikri iktidarımızı bize ait olmayan bir medeniyete kaptırmamızın nedeni, bu sapkın akımların önlerinin bilinçli şekilde açılmasıdır. Amorf bir nesil yetiştirme gayreti oldukça pahalıya mal olmuştur. Döktüğümüz nice gözyaşların, acıların gerisinde kuşaklar boyunca maruz kaldığımız fikri irtica vardır. Yapmamız gereken kendi medeniyet birimimize uygun nesiller yetiştirmektir.

EĞİTİM KISMI İHMAL EDİLDİ: Türkiye'nin 2053 vizyonunun ana fikrini bu vizyon oluşturmalıdır. Ülkemizin geçmişten bugüne eğitim öğretim sistemi çocuklarımıza maddi bilgi yükleme üzerine kuruludur. Eğitim kısmı ihmal edilmiştir. Özellikle medyanın etkisiyle aile dahil geleneksel eğitim öğretim yapılarının gücü azalırken yerini daha iyisi alamamıştır. Evlatlarımızın zihin ve gönül dünyalarındaki boşlukta batı merkezli popüler kültür ürünleri ile sapkın akımların hezeyanları ile doldurulmuştur. Bunun için önümüzdeki dönemde önceliğimiz aileden başlayarak eğitim-öğretim hayatları boyunca evlatlarımızı hakkı ile yetiştirmek olarak değiştirmemiz şart. Bu değişim sıradan bir müfredat tadilatının ötesinde topyekün bir eğitim-öğretim reformunu gerektirir. Okul öncesinden ilkokula tek ihtiyacımız olan değerlerini iyi bilen inancına kültürüne tarihine diline sahip çıkan ailesine ve toplumuna karşı sorumluluklarını özümsemiş insanlar yetiştirmektir.