ÖZEL | Üniversite mi, can pazarı mı: İ.Ü'de neler oluyor?

ÖZEL | Üniversite mi, can pazarı mı: İ.Ü'de neler oluyor?

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi'nde son günlerde gelişen olaylar öğrencilerin tepkisine yol açtı. Öğrenciler bunun üzerine dekanlığa dilekçe verdi.

YURT HABER MERKEZİ

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi'nde yıllardır bitmeyen inşaatlar öğrencilerin tepkisine yol açtı.
Henüz bitirilmeyen tadilatlara bir yenisi daha eklenirken geçtiğimiz günlerde öğrencilerin üzerine demir parçaları düştü. Yeterli güvenlik önleminin alınmadığı tadilatlarda hem öğrencilerin hem de işçilerin hayatı tehlikeye atılıyor.
 
 Bugün gerçekleşen olayda ise bir öğrenci amfide fenalaştı ancak üniversitede yeterli sağlık ekipmanlarının olmaması nedeniyle müdahale edilemedi, öğrenci kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 
 

Bu olaylar üzerine, öğrenciler taleplerinin de yer aldığı dilekçeyi dekanlığa teslim etti.

Öğrencilerin hazırladıkları dilekçe metni şu şekilde:


“İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA,
Biz aşağıda imzası bulunan öğrenciler olarak bir süredir okulumuzda süren inşaat işlerinin yürütülme ve denetlenme işlerinden rahatsız olmaktayız. Her yıl yüzlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı veya sakat kaldığı bu sektörde iş ve işçi güvenliği yanında çevre güvenliğinin de sağlanması önem arzetmektedir. 
23/09/2019 günü çatıda çalışma yapıldığı esnada düşen bir demir parçası bir arkadaşımızın yaralanmasına neden olmuştur. Okulumuzun kullanabildiğimiz tek toplanma alanı olan orta bahçede güvenlik özensiz çekilen sözde güvenlik bantlarıyla sağlanmaktadır. 
Ayrıca 24/096/2019 günü bir arkadaşımız amfinin önünde yere yığılmış, acil sağlık müdahale ekibi olmamasından dolayı ambulans beklenmiş, ambulans geldiğinde de arkadaşımızın nabzı kalp masajıyla atar hale gelmiştir. Beyine oksijen gitmediği o süre zarfında arkadaşımızda ne gibi hasar oluştuğunu bilememekteyiz. Arkadaşımız halen Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi yoğuın bakım ünitesinde yatmaktadır. Özetle 
1) 1000lerce öğrencinin okuduğu fakültemizde acil müdahale sağlık ekibi oluşturulmasını
 2) Sürmekte olan inşaat/tadilat işlerinin iş-işçi ve çevre güvenliğine azami dikkat gösterilmesini, çatıdan düşebilecek materyal ve çalışanlar için düşmelere set olacak biçimde, üst katlara çelik koruma bariyerleri çekilmesini, işin sorumlularınıa ulaşmanın kolaylaştırılmasını ve inşaat faaliyetlerinin ne aşamada olduğu, ne zaman biteceği konularında şeffaf biçimde okulun internet sitesinde duyurular yayınlanmasını talep etmekteyiz. Saygılarımızla. “