PTT yağmasının detayları

PTT yağmasının detayları

Sayıştay'ın açıkladığı rapor, Türkiye Varlık Fonu'na devrinin ardından zarar ettiği ortaya çıkan PTT'deki aşırı harcamaları gözler önüne serdi

Türkiye Varlık Fonu’na devredilmeden önce kasasında 650 milyon TL para olan, fona devredildikten sonra iki yıl içinde 900 milyon TL zarara uğradığı ortaya çıkan PTT'de aşırı harcamalar Sayıştay raporunda yer aldı. 

ÜCRETLERDE TAVAN AŞIMI

Sözcü'de yer alan haberde, 81 ildeki 82 başmüdürlükten 52’si zarar ettiği, karın yüzde 88’ini ise İstanbul ve Ankara sağladığı ve PTT'nin kiralık araçlara da yılda 46 milyon 857 bin lira verdiği belirtildi. Raporda ücretlerde tavan aşımı olduğu, keyfi ihale yöntemlerinin seçildiği, limitsiz cep telefonu kullanıldığı ve sınırsız temsil harcaması yapıldığı, taşıtların tahsisinin de mevzuata aykırı olduğu vurgulandı.PTT sadece kiralık araçlar için 2018’de 46 milyon 857 bin TL ödedi. 2017'de ise bu miktar 23 milyon liraydı 

SINIRSIZ TEMSİL GİDERİ

Raporda, PTT Yönetim Kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilere, sınırlamanın çok üzerinde temsil gideri hakkı tanındığı, PTT Genel Müdürüne ise sınırsız temsil gideri yetkisi verildiği belirtildi. PTT yönetiminin Ankara'da 5 binada faaliyet gösterdiği, bunlardan Mustafa Kemal Mahallesindeki binaya yılda 3 milyon 703 bin lira kira ödendiği belirtildi. 

TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Sözcü'ye yaptığı açıklamada, ‘'Yönetim Kurulu kararı ile PTT'ye bağlı şirketlerde denetim yapma olanağı ortadan kaldırıldı. PTT Ankara'daki tek bir binaya yılda 4 milyona yakın kira ödüyor. İslami Finans olgusunu model alan bir Posta Katılım Bankası kurmak için, danışmanlık ücreti tutarı 7 milyon lira harcanmış. Ortada banka da yok. Varlık fonuna devir sonrası PTT'nin harcamaları daha titiz biçimde incelenmeli'' dedi.