Siyasi parti ve meslek örgütlerinden: 'Avukatların Yanındayız' mesajı

Siyasi parti ve meslek örgütlerinden: 'Avukatların Yanındayız' mesajı

Avukatlara yapılan engellemelere ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Türkiye'de, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü yok demektir. Biz bu görüntülerin ortaya çıkmasını asla kabul etmiyoruz ve kınıyoruz” derken; meslek örgütleri, “avukatların yanındayız” mesajı verdi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında baro başkanlarının polis tarafından engellenmesine tepki gösterdi. Oluç, engelleme sırasında çekilen fotoğrafları göstererek, “Bunlar yargı sisteminin vazgeçilmezi olan, savunma hakkını savunan kişiler. Ciddi bir saldırıyla karşı karşıya kaldılar. Bunların hiçbiri kabul edilebilir durumlar değildir. Baro başkanları oturma eylemi yapıyorlar. Yapmak istedikleri şey, baro başkanlarının yürüyerek bu ülkenin başkentine girmek istemeleridir. Bu engellemelerin anlamı şudur: Türkiye'de, insan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü yok demektir. Biz HDP olarak bu görüntülerin ortaya çıkmasını asla kabul etmiyoruz ve kınıyoruz” dedi.

Yanında getirdiği Adalet Heykeli’ni gösteren Oluç, “Burada ne terazi bıraktılar ne kılıç. İktidarın yaptıkları kabul edilebilir değildir. Kendisini eleştiren, düzenleme hazırlıklarını eleştiren herkese karşı tahammülsüz davranmaktadır. Bir baro başkanı iktidarı eleştirdi diye tüm baroları susturmaya çalışmaktadır. Bir meslek örgütü çalışmaları içinde iktidarı eleştiren hiçbir şey yapmasınlar istemektedir. İktidar, avukatlardan ve barolardan biat etmelerini istemektedir. Savunma hakkını kullanılanların iktidar karşısında biat etmesi demek, hukuk üstünlüğünün olmaması anlamına gelmektedir” dedi. Oluç, Adalet Bakanlığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na baroların yeni düzenlemeye ilişkin görüşlerini rahat dile getirmeleri için çağrı yaptı.

Barolara destek mesajları

Engellemeye karşı baro başkanlarına sendika, sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütlerinden de destek geldi. DİSK ve KESK, “Hukuk devleti çağrısında bulunan ve her türlü hukuksuzluğu protesto etmek için yola çıkan baro başkanlarına yönelik polis şiddetini kınıyor, yürüyüşe yönelik engellemelerin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz! Hak, Hukuk, adalet isteyen baroların yanındayız” açıklaması yaptı.

TMMOB: Baskıcı uygulamalara son verin

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da “Anayasamıza göre herkes, önceden izin almadan, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Hiç kimsenin, Anayasa'da açık biçimde yer alan bu hakkın kullanılmasını keyfi biçimde engelleme yetkisi bulunmamaktadır. Baro başkanlarının şehre girişleri ve Anıtkabir’e ziyaretleri önündeki engel derhal kaldırılmalıdır. İnsan hak ve özgürlüklerini keyfi biçimde sınırlandırmaya yönelik baskıcı uygulamalara derhal son verilmelidir” tepkisini gösterdi.

TTB: Hekimler, avukatları yalnız bırakmayacak

Türk Tabipleri Birliği, (TTB) “Hekimler avukatları yalnız bırakmayacak” dedi. Hekimlerin açıklamasında, “Anayasamıza göre herkes, önceden izin almadan, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Hiç kimsenin, Anayasa'da açık biçimde yer alan bu hakkın kullanılmasını keyfi biçimde engelleme yetkisi bulunmamaktadır. Baro başkanlarının şehre girişleri ve Anıtkabir’e ziyaretleri önündeki engel derhal kaldırılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Genel Sağlık İş: Hukuk vazgeçilmezimiz

Genel Sağlık İş Sendikası Genel Sağlık Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, polis müdahalesini kınayan bir açıklamada yaptı. Bacaksız, "Barolar ve savunma hukuk devletinin olmazsa olmazıdır. Savunmanın susması/susturulması ülkenin susmasıdır. Çoklu baro sistemi ile yapılmak istenen iktidarının kendi yargısının yanında kendi barosunu kurmak istemesinden başka bir şey değildir. Hali hazırdaki barolar birliği ve baroların yapısal sorunları varsa bu sorunların çözümü, bu yapının içinden gelecek değişiklik önerilerine göre objektif olarak tüm tarafların ortak iradesi ile olabilir. Ancak yapılmak istenen baroların yapısının değiştirilerek onları etkisizleştirmek ve devamında karar alamaz, sorgulayamaz, denetleyemez hale getirmektir. Her zaman söylediğimiz gibi hukuk vazgeçilmezimizdir” dedi.

Mimarlar Odası: Kınıyoruz

Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada da “Siyasi iktidarın meslek kuruluşlarının görev ve yetkilerini kısıtlamak, örgütlü yapılarını zayıflatarak görevlerini kamu ve toplum yararına yerine getirmelerinin olanaklarını ortadan kaldırmak amacıyla gündeme getirdiği düzenlemelere karşı yürüttükleri mücadele kapsamında Ankara’ya yürüyen Baro Başkanları’na güvenlik güçlerince müdahale edilmesini ve şehre girişlerinin engellenmesini kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.