Suriye’de ABD istihbaratının belkemiği Kürt güçleriymiş

Suriye’de ABD istihbaratının belkemiği Kürt güçleriymiş

YahooNews'dan Sean D. Naylor'un haberine göre, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin, “ABD istihbaratı ile Kuzey Irak Bölgesi ve Rojava'daki Kürt güçleri arasında titizlikle inşa edilen bağların zarar görmesi anlamına gelebileceği” yorumları yapılıyor.

Naylor’un “Ortadoğu'da uzun süre görev alan ve halen ABD yönetiminde bulunan bir yetkili”ye dayandırdığı haberine göre, Kürt güçleri ABD'li ortaklarına istihbarat sağlamada da kilit konuma sahipti.

ABD'li yetkili, "Kürtlerden aldığımız istihbarat inanılmazdı" dedi ve örnek olarak 26 Ocak'ta IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldürülmesinde de rol oynayan Kürtlerden alınan istihbarat bilgilerine dikkat çekti. "Bu istihbaratı verenler Kürtlerdi" diye konuşan yetkili, ABD'nin çekilmesinin ABD'nin bu tür istihbarata erişim kapasitesini riske attığını ve ABD'nin istihbarat tekniklerine olumsuz yansıyabileceğini belirtti.

Naylor’a bilgi veren, Pentagon’dan üst düzey bir görevde bulunan başka bir yetkili ise, “Suriye hükümetinin Fırat Nehri hattındaki artan kontrolü nedeniyle, Suriyeli Kürtlerle istihbarat ilişkisinin uzun vadede zorlaşacağı aşikar” dedi.

Aynı yetkili, "Bu ilişkileri doğu Suriye'de ilerletemiyorsak, kör olabiliriz. Kürtlerle mükemmel bir ilişkimiz vardı, özellikle Suriye'de. Sahada istihbarat toplama konusunda son yıllarda olağanüstü değerli ortak durumundaydılar. İstihbarat, gözetleme ve hava araçları ile elde edemeyeceğiniz türden bilgiler" yorumunu yaptı.