Ayvalık'ta "Bekir Coşkun Kütüphanesi" açıldı

Ayvalık'ta "Bekir Coşkun Kütüphanesi" açıldı

Aydınlanma ve demokrasi mücadelesinin sembol isimlerinden, geçtiğimiz yıl Ekim ayında aramızdan ayrılan Sözcü Gazetesi yazarı Bekir Coşkun’un adının sonsuza kadar yaşayacağı kütüphane Ayvalık, Cunda (Alibey) Adası’nda hizmete açıldı.

Efsane yazar Bekir Coşkun’un adını taşıyan kütüphane Ayvalık’ta açıldı. Önce kitap imza etkinliği yapıldı. Bekir Coşkun’un “Sevgiliye” ve “Dövlet” adlı kitaplarını başta eşi Andree hanım olmak üzere, gazeteciler Gökmen Ulu, Fatih Portakal, Metin Uca, Korcan Karar, Atilla Köprülüoğlu, Ümit Zileli, Atila Sertel imzaladı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, iki saat boyunca kitapların imzalanmasının ardından açılış merasimine geçildi. 

v1.jpeg

Açılışa CHP Balıkesir milletvekilleri Ensar Aytekin, Fikret Şahin, Giresun milletvekili Necati Tığlı, İzmir milletvekili Atilla Sertel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel kalem müdürü Şükran Kütükçü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Balıkesir İl başkanı Serkan Sarı, Ayvalık ilçe başkanı Hüseyin Şalmanlı, belediye meclis üyeleri, Bekir Coşkun dostları ve Ayvalıklı vatandaşlar katıldı.

Açılışta ressam Hasan Rastgeldi’nin Bekir Coşkun’un yazılarından yola çıkarak yaptığı resim sergisinin açılışı büyük ilgi çekti. Sözcü gazetesi yazarı Gökmen Ulu’nun seslendirdiği ve Andree Coşkun’un yapımını üstlendiği belgesellerin izlendiği sıralarda salonda duygusal anlar yaşandı ve çok kişi gözyaşlarına hakim olamadı. Sanatçı Aykut Yılmaz, usta yazarın çok sevdiği “Ben Yoruldum Hayat” isimli şarkısını açılışa katılan konuklar ile birlikte söyledi.

v2.jpeg

ERGİN: ADI SONSUZA DEK YAŞAYACAK

Etkinliğin sunuculuğunu usta spiker Duygu Canbaş yaptı. Canbaş, törende ilk sözü Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’e verdi. Ergin, “Efsane gazeteci yazar Bekir Coşkun bir Ayvalık sevdalısıydı. Yaz aylarını Cunda Adası’ndaki evinde geçirirlerdi. Kaybından büyük üzüntü duyuyoruz. Vefatından önce, kitaplığındaki eserleri ve ödüllerini bağışlayacağı, Ayvalık Belediyesi işbirliği ile bir kütüphane kurma hayalinin olduğunu değerli eşi Andree hanımdan öğrendik. Ne yazık ki, bu buluşmayı gerçekleştiremedik. İnanıyorum ki, yüzünden hiç eksik olmayan tebessümü ile bizi izliyor ve selamlıyordur. Bugün bu hayalini gerçekleştiriyoruz. Vefalı Ayvalık halkı onu hiç unutmayacağını gösterdi. Adı sonsuza kadar yaşayacak” dedi.

“BEKİR’İN HAYALİNİ BİRLİKTE YAŞATACAĞIZ”

Kütüphaneye emeği geçenlere teşekkür eden Andree Coşkun, “Bekir, herkes okusun, düşünsün, sorgulasın isterdi. Düşünsün ki, Atatürk’ü, laik cumhuriyeti, özgürlüğü anlasın, sindirsin ve aydınlık geleceği mutlu, huzurlu yaşasın isterdi. Bugün Bekir’in hayali olan bu kütüphaneyi birlikte açıyoruz. Sizden söz istiyorum; birlikte yaşatacağız” diye konuştu. Bekir Coşkun’un kuzeni Hasan Rastgeldi anılarından söz etti. Rastgeldi, Bekir Coşkun’un yazılarını nasıl resimlediğini anlattı.

v3.jpeg

SON RÖPORTAJINDA GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Barkovizyon perdesinde, Andree Coşkun’un, Asuman Fırtına ve kurgucu Yusuf Şen ile birlikte hazırladığı, Gökmen Ulu’nun Bekir Coşkun’un yazılarını seslendirdiği videolar yayınlandı. Bu dakikalarda duygusal anlar yaşandı. Daha sonra Duygu Canbaş mikrofona, Bekir Coşkun’un yaşamındaki son röportajını verdiği Gökmen Ulu’yu davet etti. Ulu, “Sevgili ağabeyim, ustamız, Türkiye’nin insan hazinelerinden Bekir Coşkun’un yoldaşları ve onurdaşları olarak, ona verdiğimiz sözü tutuyoruz, Atatürk’ün açtığı uygarlık yolunda kararlılıkla ilerliyoruz” dedi. Ardından Coşkun’un son röportajı yayınlandı. Katılımcılar alkışlar ve gözyaşları ile izledi.

v.jpeg

“YAZININ RENGİ” SERGİSİ AÇILDI

Konuşmalar ve video gösterimlerinden sonra açılış kurdelesi kesildi. Kurdeleyi Andree Coşkun, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Canan Ergin, CHP Balıkesir Milletvekilleri Fikret Şahin, Ensar Aytekin, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, kütüphanenin modernizasyonuna katkı sağlayan işadamı Hikmet Bakır yaptı. Tenor Aykut Yılmaz ve piyanist Senay Yılmaz mini konser verdi. Ziyaretçiler, ilk etapta 19 bin kitabın yer aldığı kütüphaneyi ve Hasan Rastgeldi’nin, Bekir Coşkun’un yazılarından betimlediği “Yazının Rengi” sergisini gezdi. 

“PALTO TUTAN DEĞİLİ KAFA TUTAN GAZETECİYDİ”

Bekir Coşkun’un kardeşi Haluk Coşkun, hüzün ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını söyledi. 

METİN UCA: Onun sevenleri ve dostları yine biraradayız. Aslında hak ettiği tek bir kütüphane değil. Ama bu bir başlangıç olsun. 

ATİLLA KÖPRÜLÜĞÜOĞLU: Onunla Günaydın gazetesinde aynı çatı altına yaşamıştım. Palto tutan değil, kafa tutan gazeteciydi.

KORCAN KARAR: “Bekir Coşkun’la aynı gazetede çalışmaktan, foto-muhabirliğini yapmaktan onur duydum. Atatürk’ün, cumhuriyetin onurlu yazarlarından biriydi. Çok erken kaybettik ustayı. İyi ki vardı, iyi var, hep var olacak.

ÜMİT ZİLELİ: Ona yakışan bir yer yapılmış. Aslında keşke kendisi burada olsaydı da burası kahkahalarla çınlasaydı.

ATİLA SERTEL: Bekir Coşkun insanların gönlünde yazıları ile yaşıyor ve yaşayacak. 

ARMAĞAN ÇAĞLAYAN: Bekir Coşkun adına bir kütüphane kurulması çok hoş bir şey. Umarım çok insan faydalanır.

ALAÇATI HALKI ADINA FİDAN DİKİLDİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda televizyon programı Demokrasi Arenası’nı Ayvalık’ta yapan Uğur Dündar, İstanbul’a dönmeden önce kütüphaneyi ziyaret etti. “Sevgili arkadaşım Bekir burada kitaplarıyla, düşünceleriyle, bıraktığı izlerle gelecek kuşaklara aktarılacak ve ölümsüzleşecek. Zaten bunu çoktan hak etmişti” dedi. Bu arada, açılış etkinliği öncesinde kütüphanenin bahçesine, Korcan Karar’ın Alaçatı Bekir Coşkun Parkı’ndan getirdiği ağaç fidesi dikildi. Fide’ye ilk can suyunu veren Andree Coşkun, “Bekir doğa hayranıydı. Diktiğimiz fidanı görse çok mutlu olurdu. Herkese candan teşekkür ediyorum” dedi.