Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali sona erdi

Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali sona erdi

Dünya Festivaller Birliği (CIOFF) ve Uluslararası Dans Festivalleri Federasyonu (FIDAF) tarafından 7 kez “Dünyanın En İyi Kültür ve Sanat Festivali” seçilen Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali sona erdi.

74 ülkeden 2600 sanat elçisinin katılımıyla gerçekleşmesi planlanan festival, dünyayı etkisi altına alan Covid – 19 salgını nedeniyle yabancı konuklarından yoksun gerçekleşti. Covid-19’dan yaşamını yitirenlerin anısına düzenlenen bu yılki festivalin konukları ise sadece sağlık çalışanları oldu.

Tarihi köprü üzerinde 74 ülkenin bayrakları dalgalandırıldı

Belediye hizmet binasındaki “Demir Heykel’in Teslim Alınması” etkinliğiyle başlayan festival, Büyükçekmece Kültürpark'ta devam etti. Mehter Takımı gösterisinin ardından sevgi bahçesi oluşturularak ülkelerin plakaları barış kütüğüne asıldı. Covid-19 salgını nedeniyle festivale katılamayan 74 ülkeleri, bu yıl Büyükçekmeceli gençler temsil etti. Ülkelerin geleneksel kıyafetleriyle tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü üzerinde bir araya gelen gençler, 74 ülkenin bayraklarını dalgalandırarak tüm dünyaya “Sevgi birbirimize, barış hepimize” mesajını verdi.

700 sağlık çalışanına moral konseri

Kemal Sunal Anfi Tiyatro’da gerçekleşen etkinlikler, Büyükçekmece Belediyesi Sahne Sanatları Modern Dans Gösterisi grubunun koronavirüse dikkat çeken ilginç dans gösterisiyle başladı. Cem Mansur yönetimindeki Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Orkestralar Müdürlüğü “Gelenekselden Çağdaşa” konserinin konuğu 700 sağlık çalışanı, moral depolarken; zaman zaman da keyifli anlar yaşadı. Festival sonundaki Büyükçekmece Albatros Sahili'nde deniz üzerinde ses, ışık ve su gösterisi izleyenleri kendine hayran bıraktı.

Flyboard gösterisi nefesleri kesti

Bu yılki festivalin kapanış gösteri olan deniz üzerinde su, ses, ışık ve flyboard gösterisi adeta nefesleri kesti. 

“Festivali koronavirüsten hayatını kaybeden insanlarımıza adadık”

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle festivale yurt dışından konuk alamadıklarını söyleyen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “21’inci Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali 21’inci kez dünya kültür hayatına katıldı. Zor bir festival yapıyoruz. 20 yıldan bu yana Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali dünya kültür ve sanat hayatına büyük katkı sağladı. Şuana kadar yaklaşık 180 ülkeden 30 binden fazla dünya genci Büyükçekmece tarihi Mimarsinan köprüsü üzerinde buluştu ve kültürlerini aslında dostlukla, sanatlarını da sevgiyle buluşturdular. El ele tutuştular ‘Sevgi Birbirimize, Barış Hepimize” diyerek dünyaya önemli mesaj verdiler. Bu seneki festival 1 günlüğüne yapılıyor. Çünkü Covid – 19 virüsü dünyayı sarstı. Dünya 731 binden fazla insan kaybetti. Bu akşam 1 günlük bir festivali icra etmenin ve bunu Covid – 19 nedeniyle hayatını kaybedenlere adamış olmamız bizim için çok önemliydi. Bize destek veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve ekibine, benim bugüne kadar festivale emek veren çalışma arkadaşlarıma, Büyükçekmece aileme, meclis üyelerine şükranlarımı sunuyorum. Bu festivalin bir başka önemli anlamı da sağlık çalışanlarımız. 700 sağlık çalışanı davetlimiz var. Biz Covid – 19’dan kaçarken Covid -19 üzerine saldıran sağlık çalışanlarımızı da şeref misafiri olarak davet ettik. Dolayısıyla hem sağlık çalışanlarımızın şeref konuğu olması hem de bu festivalin Covid – 19’dan hayatını kaybeden 731 binden fazla insanımıza atfedilmesi bu festivale yeni bir boyut kazandırarak Dünya Festival Tarihi’ne imza atmışızdır "diye konuştu.

 “Çok zor bir dönem geçirdik”

Türk Kızılayı’nda görev yapan Filiz Kızılkaya, “GATA’da uzun yıllar görev yaptım. Askeri hemşireyim. Şuanda Türk Kızılayı’ndayım. 30 senedir Kızılay gönüllüsüyüm. Sayın başkanımızın daveti üzerine buradayım. Çok zor bir dönem. Yüce Allah hepimize yardım etsin. Sağlık çalışanları olarak biz çok sıkıntı çektik. En sevdiğim arkadaşlarımı kaybettim. Lütfen çocuklarımız için evde kalalım. İnsanın dokunduğu her yer kirli. Sayın başkanımıza da tekrar teşekkür ederim. Bu zor dönemde bizi bir araya getirdi. Bu bize moral oldu. Türk doktor ve hemşirelerine Allah uzun ömür versin” dedi.

“Motivasyon amaçlı güzel bir etkinlik oldu”

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Yeliz Yalçın, “Hemşire olarak görev yapmaktayım. Zor bir süreçti bizim için. Nöbet sistemiyle çalışıyoruz. Evlerimize gidemedik. Pandemi süresince kendimizi ve ailemizi korumak durumda kaldık. Uykusuz günlerimiz oldu. O zor günleri tekrar yaşamak istemiyoruz. Bu etkinlik motivasyon amaçlı güzel bir etkinlik oldu. Her şey için teşekkür ederiz” dedi.

“Buna gerçekten moral olarak ihtiyacımız var”

Biyokimya Laboratuvarında baş teknisyen olarak çalışan Muhittin Usta, “İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Biyokimya Laboratuvarında baş teknisyen olarak çalışmaktayım. Bizim için gerçekten zorlu bir süreçti. Belki daha motive edilebilirdik ama böyle etkinlikler bizi motive ediyor. Buna gerçekten moral olarak ihtiyacımız var. Büyükçekmece Belediyesi’ne ve bu etkinliğe katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Mümkün olduğu kadar maske, mesafe ve temizlik kuralına uymalıyız” ifadelerini kullandı.

Festivale İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, İBB Kültür Daire başkanı Hülya Muratlı, İBB Sağlı Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit’in yanı sıra çok sayıda belediye başkanı katıldı.