Dünyanın ilk çiftçileri kimler hiç merak ettiniz mi?

Dünyanın ilk çiftçileri kimler hiç merak ettiniz mi?

Geçimini toprağı ekip biçerek sağlayan çiftçilerin tarihi çok eskilere dayanıyor. Peki ilk çiftçiliği kim yaptı ya da ilk çiftçiler kimlerdi? Gelin birlikte bakalım...

Hem Türkiye hem de birçok ülkenin geçimini sağlaması ve ithalat ihracat gibi konularda kritik öneme sahip çiftçilik mesleği, çok ama çok eski tarihlere dayanıyor. Aslında çiftçilik, yapılışı itibariyle bir meslek dahi değil. İnsanın geçimini sağlamak amacıyla en önemli ihtiyaçlarını karşılayabilmek için girişilen ekip biçme işlemi...

İLK ÇİFTÇİLİĞİ KİM YAPTI, İLK ÇİFTÇİLER KİMLER?

İsviçre'deki Bern Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, ilk çiftçiler sanıldığı gibi tek bir gruptan oluşmuyor. Çiftçiler, çalkantılı bir dönemde iki avcı-toplayıcı grubun karışımından oluşuyor.

Çiftçiliğin, günümüz Orta Doğu’sunun bazı bölgelerini kapsayan Güneybatı Asya’daki tek bir popülasyondan kaynaklandığı ve Türkiye ile Yunanistan ve Batı Avrupa’daki bölgelere doğru yol aldığı varsayılıyor.

TEK BİR GRUPTAN DEĞİL, İKİ AVCI-TOPLAYICI GRUBUN KARIŞIMINDAN ORTAYA ÇIKTI

Bilim insanları da uzun süredir bu popülasyonların bahse konu bölgelerde nasıl ortaya çıkıp yayıldığını tartışıyorlar, fakat uluslararası bir araştırmacı ekibi, tartışmayı çözebilecek yeni genetik bilgilere ulaştı. Bu bulguları, dünyanın ilk çiftçilerinin daha önce düşünüldüğü gibi tek bir gruptan değil, insan yerleşimlerinin neredeyse yok olduğu çalkantılı bir dönemde iki avcı-toplayıcı grubun karışımından ortaya çıktığını gösteriyor.

BEREKETLİ HİLÂL 

Yeni yapılan araştırmada, ilk çiftçilerin aslında Yakın Doğu’dan, Güneydoğu Avrupa’ya yayılmış Buz Devri avcı-toplayıcı gruplarının bir karışımını temsil ettiğini gösteriyor. Ayrıca tarımın ve yerleşik yaşam tarzının ilk bulguları da, yaklaşık 11.000 yıl önce insanların yerleşmeye ve hayvanları ve bitkileri evcilleştirmeye başladığı Yakın Doğu’da bir bölge olan ‘Bereketli Hilal’de yer alıyor.

14 BİN YIL ÖNCE

Bern Üniversitesi ve SIB Ekoloji ve Evrim Enstitüsü’nden çalışmanın ilk yazarlarından   Nina Marchi, "Şimdi, Anadolu ve Avrupa’nın ilk çiftçilerinin, Avrupa ve Yakın Doğu’dan gelen avcı-toplayıcılar arasına karışmış bir nüfustan çıktığını görüyoruz." ifadelerini kullanıyor. Öte yandan yazarlara göre, karışma süreci yaklaşık 14.000 yıl önce başladı ve bunu birkaç bin yıl süren aşırı genetik farklılaşma dönemi izledi.