Göbeklitepe'nin gölgesinde kalmıştı 10 bin yıllık buluş!

Göbeklitepe'nin gölgesinde kalmıştı 10 bin yıllık buluş!

Göbeklitepe'nin keşfi ile arka planda kalan Stonehenge'in çevresinde dikkat çeken bir buluş gerçekleşti.

Arkeolofili'nin BBC News'in haberine dayanarak aktardığı bilgilere göre, Birmingham Üniversitesi ve Ghent Üniversitesi araştırmacıları Stonehenge'de 10 bin yıldan daha eski binlerce çukuru ortaya çıkardı.

TÜRÜNÜN EN BÜYÜĞÜ

Arkeologların yaptığı çalışmaya göre, 4 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğinde olan çukurlardan birinin ise, kendi türünün kuzeybatı Avrupa’daki en büyüğü olduğu aktarıldı.

AVCI TOPLAYICILARIN BÖLGEDE DOLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR

MÖ 8200 ile MÖ 7800 yılları arasına tarihlenen çukurların, İngiltere’nin son Buz Devri’nin ardından yeniden yerleşim gördüğü erken Mezolitik dönemde, avcı-toplayıcıların bölgede dolaştığını gösterdiği belirtildi.


"ZAMANDA BİR ANIN GÖRÜNTÜSÜ DEĞİL"
Birmingham Üniversitesi’ne göre bu, Stonehenge manzarasında gerçekleştirilen ilk kapsamlı elektromanyetik indüksiyon araştırmasıydı. Birmingham Üniversitesi’nde tarihöncesi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Paul Garwood İSE, keşfedilen şeyin “zamanda bir anın görüntüsü olmadığını” söylüyor.

"İNSAN FAALİYETİNİN EN ESKİ KANITLARINDAN BAZILARINI ORTAYA ÇIKARDI"
Stonehenge ve Avebury Dünya Mirası Alanı arkeologu Dr. Nick Snashall da, ekibin Stonehenge manzarasında henüz ortaya çıkarılan insan faaliyetinin en eski kanıtlarından bazılarını ortaya çıkardığını ifade ediyor.