İnsan ayak yapısı yerde yürüyebilen bir atadan geliyor

İnsan ayak yapısı yerde yürüyebilen bir atadan geliyor

Afrikalı kuyruksuz maymunların ve 4.4 milyon yıllık Ardipithecus ramidus fosilinin ayak yapısını karşılaştırmalı olarak inceleyen bir çalışma, insanların ağaçlarla kısıtlanmamış ve yerdeki yaşama adapte olmuş bir atadan evrildiğini gösteriyor.

New York Üniversitesi Antropoloji Departmanından makalenin yazarı Thomas Prang, “Bizim eşsiz yapıdaki hareket kabiliyetimiz, günümüz Afrikalı kuyruksuz maymunlarına (şempanzeler, bonobolar, goriller) benzer bir şekilde yürüyen bir atadan evrildi” şeklinde açıklıyor.

“Başka bir deyişle şempanzeler ve bonobolar ile paylaştığımız ortak atamız yüksek ihtimalle belli bir yapı ve sıklıkta yerde yaşamaya adapte olmuş bir Afrikalı kuyruksuz maymundu.

İnsanların yürüme şekli olan ve zaman boyunca sayısız değişimler sonucunda ortaya çıkan uzun adımlı (striding) bipedalizm, yaşayan tüm memeliler arasında eşsiz bir özellik.

Prang, “İnsan vücudu son birkaç milyon yıl içerisinde oldukça hızlı bir şekilde evrimsel süreçler tarafından değişikliğe uğradı ve sonunda daha iyi yürüyüp koşabilir hale geldik.” diye ekliyor.

Kaynak: arkeofili.com