Selvi: YSK’dan Türkiye’yi kaosa sokacak...

Selvi: YSK’dan Türkiye’yi kaosa sokacak...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP'nin YSK'ya yaptığı itiraz başvurularının sonucuna dair değerlendirmelerde bulundu. Selvi, "YSK'dan Türkiye'yi kaosa sokacak bir karar beklenmiyor" dedi.

İstanbul seçimlerinin ardından AKP'nin Büyükçekmece itirazına YSK'nın vereceği karar beklenirken Abdulkadir Selvi konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. YSK'nın AKP'nin KHK'lılar oy kullanmasıyla ilgili talebini reddetmesinin beklenen bir karar olduğunu söyleyen Selvi, itiraz sürecinde verilen ara kararların usulen verildiğini aktardı.

YSK'nın usul hükümlerine riayet ettiği için Türkiye'yi kaosa sokacak bir beklenmediği yorumunu yapan Selvi bugünkü köşe yazısında şunları söyledi:

"YSK, İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verirse, 2 Haziran’da sandık başında olacağız. Son sözü seçmen söyleyecek. Yok eğer AK Parti’nin iptal talebini reddederse belirsizlik ortadan kalkmış olacak.

Böylece Türkiye’nin önünde seçimsiz 4.5 yıl olacak. 5 yılda 7 seçim yapan Türkiye açısından seçimsiz 4.5 yıl altın kıymetinde olacak.

YSK’dan İstanbul seçimlerine dönük art arda önemli kararlar çıkıyor. YSK, ilk olarak AK Parti’nin KHK’lıların oy kullanmasıyla ilgili talebini reddetti. Beklenen bir karardı. Eğer kabul edilse Türkiye’de seçimlerin yenilenmesine kadar gidecek bir sürecin önü açılmış olacaktı. Çünkü KHK’lılar sadece İstanbul’da oy kullanmadı.

Biz çıkacak kararlara odaklandık ama YSK’da ne olduğunu biliyor muyuz? YSK, daha sonra açıklayacağı kararına gölge düşürmemek için usul açısından önemli kararlara imza atıyor. Biliyorsunuz, usul esastan önce gelir.

23 Nisan günü alınan ara karar da onlardan birisi. AK Parti’nin itiraz dilekçesinde dile getirdiği iddiaların ilçe seçim kurulları tarafından incelenmesi isteniyor. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir derler ya, öyle bir karar... Eğer bu incelemeler sonucunda seçim sonucuna etki edecek ölçüde bir yanlışlık tespit edilirse seçimlerin yenilenmesine karar verilecek. Yok aksi bir sonuca ulaşılırsa, seçimlerin iptali talebi reddedilecek.

YSK kararında ince bir nokta var. “Beş gün içinde ve kurul kararı olarak bildirin” diyor. Bu demektir ki YSK’nın İstanbul kararı haftaya kalabilir.

Asıl önemli olan kararın ne zaman çıkacağı değil, nasıl çıkacağı.

Usul hükümlerine harfiyen riayet ettiği için, YSK’dan Türkiye’yi kaosa sokacak bir karar beklenmiyor."

Yazının tamamı için tıklayınız