Times: Sultan zor durumda

Times: Sultan zor durumda

Times gazetesinin 'Sultan zor durumda' başlıklı başyazısında, "Türk cumhurbaşkanı siyasi muhaliflerini serbest bırakmalı ve ekonomiyi açmalı" denildi.

İngiliz The Times gazetesi Türkiye'deki yerel seçimlere haber, analiz ve başyazıyla geniş yer verdi. Gazete, seçim sonuçlarıyla 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünün sınırlarını kabul etmek zorunda kaldığı' yorumunu yapıyor.

Gazetenin haberinde seçmenin Erdoğan'ı 'kötü giden ekonomi nedeniyle cezalandırmış olabileceği' belirtilirken, Erdoğan'ın kendisi için bir güvenoyuna dönüştürdüğü kampanyasının da ters teptiği' yazıyor. 

Gazete, AKP'nin büyükşehirlerdeki kaybının 'Erdoğan ile eski müttefiklerinin de arasını açabileceği' yorumunu yaptı ve "Erdoğan tarafından görevden alınan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu ay yeni bir parti kuracağına inanılıyor" satırlarına yer verildi.

Haberi yazan Times muhabirinin analizinde de şu ifadeler var:

"Türkiye'deki seçimlerde sürpriz beklenmiyordu. 11 yıl başbakanlık yaptıktan sonra 2014'te cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, medya, yargı ve kurumlar üzerindeki gücünü öyle sağlamlaştırdı ki, birçokları yenilginin onun için imkânsız olduğuna inanıyordu. 

"Ama bu sefer başarısızlıklar saklanamayacak kadar büyük. Yıllar süren yanlış idareler ekonomiyi zora soktu, Lira geçen yaz dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve enflasyon yüzde 20'ye çıktı. 

"YENİ YOLLAR BULMALI"

"Şartlar kötüleştikçe, Erdoğan'ın partisi AKP, İslami ideolojisinden çok teknokratik veriminden dolayı kendilerini destekleyen birçok seçmeni kaybetti.

"Hükümet, kurtarma paketi için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) gidebilir. Erdoğan ekonominin ne kadar kötüye gittiğinin ve halk desteğini kaybettiğinin farkında mı?

"Partisi ve hükümet içindeki son muhalif sesleri de yok etti. Kendisini çevreleyen akrabaları ve aşırı sadık olanlar da iktidara doğruyu söylüyor gibi görünmüyorlar. Eski Wall Street bankacısı ve geçen seçimlere kadar ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olan Mehmet Şimşek gibi kısmen bağımsız olan sesler de sürüldü. 

"Hiç seçim olmadığı 2023'e kadar geçecek sürede Erdoğan, seçmen tabanını sadık ve bağlı tutabilmek için yeni yollar bulmalı. 

"Muhalefet, ekonominin kalbi İstanbul'u yönetebileceklerini, hatta AKP'den daha iyi yönetebileceklerini kanıtlayabilmek için bir şans elde etti. İstanbul'daki başarı, muhalefeti ulusal iktidara götürebilir."

The Times gazetesinin başyazısının konusu da Türkiye'deki yerel seçimler. 

'Sultan zor durumda' başlıklı başyazıda "Türk cumhurbaşkanı siyasi muhaliflerini serbest bırakmalı ve ekonomiyi açmalı" deniyor.

Kaynak: BBC Türkçe