YURT ÖZEL| Mustafa Sönmez: AKP İstanbul uğruna ekonomik maliyeti bile göze aldı

YURT ÖZEL| Mustafa Sönmez: AKP İstanbul uğruna ekonomik maliyeti bile göze aldı

İktisatçı Mustafa Sönmez İstanbul seçiminin tekrarlanması kararının ekonomiye yansımasını Yurt Gazetesine değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin kritik bir vaziyette bulunduğunu belirten Sönmez, “Bu saatten sonra kontrolden çıkabilir” uyarısında bulundu.

Evrim Baykondu

AKP'nin başvurularıyla Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal etme kararının ekonomik krizin derinleşeceğine işaret ettiğine dikkat çeken iktisatçı Mustafa Sönmez, Türkiye ekonomisinin ilerleyen süreçte daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalacağını söyledi. 

'BELİRSİZLİK KÜÇÜLMEYİ ARTIRACAK'

Merkez Bankası'nın elindeki rezervleri tehlikeli bir biçimde kullandığını dile getiren Sönmez, “Bir belirsizlik periyodu daha başlamış oldu. Bu şekilde 23 Haziran’da yeniden bir seçim konjektörüne girilmiş olması her şeyden önce döviz fiyatlarını artırdı. Dövizdeki artışını kontrol altına almaya çalışan Merkez Bankası elindeki rezervleri tehlikeli bir biçimde kullanıyor” dedi. 

Merkez Bankası’nın Türk Lirası faizlerini de artırmak zorunda kalacağını belirten Sönmez, “Seçimin ertelenmesinden dolayı bir türbülans başladı ve bu sürecin hem enflasyonu artırıcı etkisi olacak hem de küçülmeyi daha da derinleştirecek ve işsizliği artıracak” diye konuştu. 

'AKP KÖŞEYE SIKIŞMIŞ DURUMDA'

"Seçimlerin ertelenmesi, toplamda ekonomiye; dolayısıyla alt ve orta sınıflara negatif etkiler yaratacak" diyen Sönmez sözlerine şöyle devam etti:

“AKP’nin seçim iptalinin bedelini göze alması siyasi kayıplarının daha büyük olduğunu gösterir. İstanbul onlar için öyle büyük bir kayıp ki ekonomide yaratabileceği büyük maliyeti göze aldılar. Bu da aslında AKP’nin hem siyaseten hem de ekonomik olarak sıkışıklığını ve çemberin iyice daraldığını gösterir. İstanbul’u tekrar alabilmeyi bir test etmek uğruna böyle bir ekonomik maliyeti bile göze aldılar.”

'EKONOMİ KRİTİK NOKTADA'

Genel olarak uzun vadeli hiçbir iyileşme, operasyon ya da bir güven değişikliği olmadığı için döviz kurundaki hareketliliğin devam edeceğini vurgulayan Sönmez, “AKP bu tek adam yönetim biçimine hiçbir kimse yanaşmaz, borç vermez, verse bile çok yüksek oranda faiz ister. O nedenle şu anda ekonomi kritik bir hale gelmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bu durumda Amerika ile olan ilişkilerdeki geriliminin de etkili olduğunu ifade eden Sönmez, “Dış dünyayla olan ilişkilerde bir tutacak dal bulmak büyük ölçüde ABD ile sulh olmaya da bağlı. S-400 geriliminden tutun, İran’ın petrol ambargosu ve Suriye konularında da bir mutabakat gerekli. Bu konularda da bir iyileşme yok. Eğer AKP, ABD’yle sulh olacak bir duruma gelebilirse IMF kapısına gidip destek alabilir böylece ekonomiyi toplamanın bir yolu belki açılabilir ama bunlar bir sürü şarta bağlı” diye kaydetti.