YURT sordu, CHP'li Esen konuştu

YURT sordu, CHP'li Esen konuştu

CHP Konyaaltı Belediye Başkan adayı Semih Esen YURT'a konuştu...

Röportaj : Aliseydi KARAGÖZ / YURT

Bir gazeteci olarak, uzun süreden bu yana takip ettiğim, CHP Konyaaltı Belediye Başkan adayı Semih Esen ile, geçtiğimiz pazar günü röportaj yapmak için bir araya geldik.

Sıcak bir ortamda geçen sohbetimizde, Av. Semih Esen ile ilgili edindiğim ilk izlenimim, verilen randevuya tam saatinde gelmesi oldu. İçten, samimi, genç, karizmatik, mütevazi, modern, başarılı, siyaset bilgisine, yaşına ve tecrübelerine göre tartışılmaz bir kişilik..Kısaca halkın içinden gelen, halkın sorunlarını kendine dert edinen gönül adamı..

Semih Esen ayrıca, siyaset arenasında, yeni siyaset kavramları üreten ve yeni politikalar belirleyen bir isim olarak da karşıma çıktı.

1972 yılında Memur bir babanın, ev hanımı bir annenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Semih Esen, röportaj esnasında hayatından kesitler anlatırken duygusal anlarda yaşadı. Zaman zaman gözleri dolan ve yutkunduğu gözlenen Semih Esen, Mutlu olmanın tek yolunun sevgiden geçtiğini belirtti. Esen  "Sevgisiz bir yaşam asla düşünülemez. Hayat küçük şeylerden oluşur, sen seversen büyük olur." ifadesini kullandı. 


Gelin lafı fazla uzatmadan CHP Konyaaltı Belediye Başkan adayı Semih Esen'e kulak verelim. İşte, bugüne kadar hiçbir yerde okuyamayacağınız ve kamuoyunun merakla beklediği sorularım ve CHP Konyaaltı İlçesi Belediye Başkan adayı Semih Esen'in o cevapları...

Başa dönelim. Sizin hikayeniz ne ? Nasıl bir ailede doğdunuz ?

- Memur bir baba ile ev hanımı bir annenin ikinci çocuğu olarak 1972 yılında dünyaya geldim. Ekonomik nedenlerle İstediğimiz her şeyi almamız mümkün değildi ama, mutlu bir çocukluk dönemim oldu.

Çocukluk yıllarınızı anlatırmısınız ? Nasıl bir çocuktunuz ?

- Hareketli ve meraklı bir çocuktum bir oyuncak alındığında oynadıktan sonra ilk işim oyuncağın yapısını incelemekti, nasıl yapılmış, neyden yapılmış kısacası meraklı bir çocuktum.

Babanız ve Annenizin mesleği ne? Kaç kardeşsiniz ?

-Rahmetli babam memurdu. Annem ise ev hanımı, dört kardeşiz iki kardeşim diş hekimi bir kardeşim ise kulak burun boğaz doktoru.

İsminizin anlamını biliyormusunuz, İsminizi kim koydu ?

- Adım cömert, eli açık anlamına geliyor. Adımı babam koymuş, gençlik yıllarında çok sevdiği bir avukat arkadaşının ismiymiş.

Çocukluk yıllarınızda hiç unutamadığınız ve sizi etkileyen bir konu varmı ?

- Sanırım 4-5 yaşlarındaydım... rahmetli Bülent Ecevit'in bulunduğumuz şehire miting yapmak için geleceği haberi evimizde duyulduğunda, miting için duyulan heyecan, yapılan hazırlık ve miting günü alandaki coşku beni çok etkilemişti.

Siyasi ve ideolojik olarak nasıl bir aileden ? Ailenizde mi sizin gibi CHP'li ?

- Az önce söylediğim gibi, Rahmetli Sayın Ecevit'in şehrimize gelmesi, ailemizde büyük bir heyecana ve sevince sebep olmuştu. Ailem sosyal demokrat bir ailedir, bütün ailem tabii ki Cumhuriyet halk partilidir. CHP bizim evimiz.

İlk orta ve liseyi nerede okudunuz ?

- İlkokul ve ortaokulu Kayseri'de, liseyi de Ankara Başkent lisesi'nde okudum.

Neden Hukuk fakültesini seçtiniz ? Kendi tercihinizmi ?

- Dayılarımdan büyük olanı emekli ceza hakimidır. Çocukluğumdan beri hukuk okumak istemişimdir. Meslek seçimi konusunda dayımdan etkilendim.

Aileniz hukuk fakültesine girmenizi nasıl karşıladı.?

- Gayet mutlu oldular, memnuniyetle karşıladılar.

Eşinizle ne zaman nerede tanıştınız ? Eşinizin mesleği Ne ?

- Eşimle yaklaşık 11 yıldır evliyiz. Eşim öğretmen.

Evde kimin sözü geçiyor ?

- Kim doğruyu söylüyorsa onun sözü geçiyor, yani bazen benim, bazen eşimin..

Çocuğunuz var mı ?

-Melis ve Sinem adında iki kızım var. Ailem ve çocuklarım benim için her şeyim.

Çocuklarınız ve ailenizle çokça vakit geçirebiliyormusunuz. İyi bir babamısınız mesela...

- İşim veya siyaset nedeniyle yapmam gereken görevlerim bittiği anda hemen evime giderim. Dolayısıyla bulduğum her fırsatı ailemle geçirmekten çok mutlu oluyorum. Nasıl bir babayım; bunu benim tanımlamam ne kadar doğru olur bilemiyorum ama, en azından şunu söyleyebilirim; ilgili ve iyi bir baba olma gayreti içindeyim.

Antalya'ya kaç tarihinde ve şehri seçmenizdeki özel bir nedeniniz varmı ?

- 1997 senesinde Antalya'ya geldim. Antalya'ya yerleşen bir çok insan gibi ben de ülkenin çeşitli yerlerinde çocukluk ve gençlik yıllarını yaşadım ve Antalya'yı gördüğümde, Antalya benim o güne kadar gördüğüm en güzel yerdi. Sanırım Antalya'nın eşsiz bir şehir olması buraya yerleşmemdeki en önemli sebep oldu. Buraya yerleştik ve burayı yurt edindik.... memleket edindik... 21 senedir Antalyadayım.

Kaç yıldır Konyaaltı ilçesinde ikamet etmektesiniz ?

16 senedir yaklaşık Konyaaltı'nda oturuyorum.

Sinemaya gidermisiniz ? Kitaplarla aranız nasıl ?

- Fırrsat buldukça sinemaya giderim, kitaplarla aram iyidir. Bir hukukçunun kitaplarla arasının iyi olmaması düşünülemez.

En son okudugunuz kitap ne ?

- Cihan Tuğal'ın “Pasif Devrim” kitabı.

Doğa ve hayvanlar sizin için ne ifade ediyor ?

Aslında bana en fazla huzur veren, beni en fazla dinlendiren şey doğada olmaktır. Doğanın dinlendiren ve huzur veren yönünün dışında, korunması gereken, dengesi nedeniyle bizim için gerçekten hayati bir öneme sahip olduğunu bilmemiz gerek.

Aynı şey, hayvanlar içinde geçerli. Kent hayatında hayvanların insanlar için önemini belki çok fazla hissedemiyor ve kavrayamıyoruz ama, doğa ve hayvanlar korunmaz ve tahrip edilirse, bunun korkunç sonuçlarıyla çok yakın zamanda karşılaşırız, kaldı ki pek çok zaman karşılaşıyoruz da...

Hangi tür müzik dinlersiniz ?

- Aslında her tür müziği merak eder ve dinlerim ama en sevdiğim müzik galiba Türk Halk Müziği.Aşık Veysel bunlardan sadece biri.

Futbolla aranız nasıl ?

- Futbolla aram fena değildir ama çok sıkı bir futbol takipçisi değilim. Yaşadığım şehrin takımı Antalyaspor'un başarıları beni gerçekten sevindiriyor. Antalya sporun maçlarına bazen fırsat buldukça gidiyorum. Antalyasporumuzun daha iyi yerlere gelmesi içinde göreve geldiğimizde her türlü desteği vereceğiz.

Boş zamanlarınızda neler yaparsınız ?

- Boş zamanlarımda daha önce hiç bilmediğim konularla ilgili bir şeyler okurum.Yeni şeyler, yeni konular beni çok heyecanlandırıyor. O yüzden de fırsat buldukça zamanımı okumaya ayırıyorum.

En çok sevdiğiniz şair ve yazar kim ?

- En sevdiğim şair elbetteki Ahmed Arif, en sevdiğim yazar ise Yaşar Kemal'dir

En çok hangi yemeği seversiniz ?

- Antalyamızın meşhur Köfte Piyazını çok seviyorum. Herkese de tavsiye ederim.

Hayatınızda örnek aldığınız biri var mı ?

- Annemin babası dedemi örnek alırdım kendime. Bilgili ve çevresinde sevilen biri idi.

Hayat size ne öğretti ?

- Mutluluk ve huzurun önemli şartlarından birinin sade hayat yaşamak olduğunu öğretti diyebilirim. Sade hayattan uzaklaşmak ve kibir sonrasında pek çok problem mutsuzluk ve sıkıntının başlangıcı. Mutlu olmanın tek yolu aslında sevmekten geçiyor. Sevgisiz bir yaşam asla düşünülemez. Hayat küçük şeylerden oluşur, sen seversen büyük olur.

Kafanız karıştığı bir durum olduğu zaman ne yaparsınız ?

- İyi insan olmanın temeli insan olduğunun farkına varmaktır. Diğer detaylar ise,sonradan gelir. Ben hayatımda hiçbir zaman sadelikten, dürüstlükten ayrılmadım. Ailemizde biz bunu gördük, bunu yaşadık. İnsanların hak ve hukukunu gözetmek için, bu nedenle de hukukçu oldum. İnsanların hakkını, hukukunu ve adaleti savunuyorum. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi. Bu bana büyük bir mutluluk veriyor. Kafamın karıştığı bir durum olduğunda hemen kağıt kalemi alırım ve yazarak düşünmeye başlarım ve sakinliğimi korumaya çalışırım. Kavgacı değilim. Her şeyin konuşarak çözülmesinden yanayım.

Tüm bu yaşadıklarınızla ilğili neleri değiştirmek isterdiniz ?

Kanser hastalığının çaresini bulan bir doktor olmayı çok isterdim.

Eğer birinin yerine geçmeniz mümkün olsa idi, kimin yerine geçmek isterdiniz ?

- Adalet Ağaoğlu'nun “Fikrimin İnce Gülü “adlı bir romanı vardır. Roman kahramanı Bayram bir çok şey yaşar ve romanın sonunda bir yol kavşağına gelir, ve roman şöyle devam eder... Bayram bir dört yol ağzında hangi yöne gideceğini bilemez çünkü: bu yolların hiçbirinin sonunda hiç kimse onu beklememektedir. Ben, birbirini bekleyenleri ve sevenleri kavuşturan bir yol olmak isterim.

Sevmediğiniz bir yanınız varmı ?

Aşırılıkları olmayan bir insanım değişime açık bir insanım. Eğer bir konu beni rahatsız ederse onu değiştirmeye düzeltmeye çalışıyorum dolayısıyla, böyle bir sevmediğim yanımı fark ettiğim anda onu çok zorlanmadan değiştirebiliyorum. Şu an için beni çok rahatsız eden bir özelliğim yok.

Gelelim siyasete...Konyaaltı Belediye Başkan adayı gösterildiğinizde neler hissettiniz ?

- Konyaaltı belediye başkan adayı gösterildiğimde tabii ki öncelikle bu sorumluluğun gereğini alnımın akıyla yerine getirmeyi diledim. Mutlu oldum. Başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, Parti Meclisimize, partililerimize ve beni destekleyen herkese çok çok teşekkür ediyorum.

Konuşmalarınızda hep büyükşehir vurgusu yapıyorsunuz. Antalya Büyükşehir belediyesi CHP'nin olacak mı ?

- Büyükşehir belediyesini kazanacağımıza kesinlikle inanıyorum. Çalışmalarımızda bu boyutta zaten.Çok çalışacağız ve Büyükşehir'i CHP'nin belediyesi yapacağız.

Göreve geldiğinizde ilk yapcağınız şey ne ?

- Göreve geldiğimde tabii ki yapacağım ilk şey konyaaltı belediye başkanlığını başarıyla yürütmüş ve görevi devir alacağım başkanımdan tavsiyeler almak olacak .Daha sonra mesai arkadaşlarımızla tanışmak ve hemen çalışmaya başlamak.

Ekibiniz hazır mı?

Ben ekip yönünden çok şanslıyım. Konyaaltı belediyesi zaten bizim belediyemiz. Ekip or da zaten hazır, işlerinin başında. Benim ekibim, bürokratından en alt kademesindeki işçiye kadar şuan Konyaaltı belediyesinde çalışıyor. Göreve geldiğimizde de hep birlikte çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi devam ettireceğiz.

Konyaaltı Belediyesini kazandığınızda çizginiz ve politikalarınızı kısa olarak açıklarmısınız ?

Konyaaltı belediyesi Cumhuriyet halk Partisi ilkeleri doğrultusunda başarıyla yönetilen bir belediyedir. Partimizin ilkeleri ışığında ben de aynen siyasi görüş, dini inanç, etnik köken ayrımı yapmaksızın bölge halkına hizmet etmek için var gücümle çalışacağım. Onların sorunlarına çare olmak için gayret edeceğim.

Önemli projeleriniz varmı bir tanesini bizimle paylaşırmısınız ?

- Konyaaltı belediyesi bugüne kadar başarıyla yönetilmiş ve pek çok başarılı projeyi hayata geçirmiş bir belediyedir. Bu çizgide devam edeceğiz ve devir aldığımız bayrağı daha yukarı taşımak için gayret edeceğiz. Önümüzdeki dönemle ilgili gerçekleştirmek istediğimiz projeleri ise önümüzdeki günlerde tüm Konyaaltı ile paylaşacağız.

AKP'li Büyükşehir belediyesinin boğaçayı projesine nasıl bakıyorsunuz ?

- Boğaçayı projesi konusunda bilim adamları ve konunun uzmanlarının düşüncelerine uymak gerektiğini düşünüyorum. O nedenle son derece dikkat edilmeli ve özellikle oradaki tatlı su yataklarına zarar verilmemeli. Olası taşkınlara sebep olunmamalı.

Asgari ücrette bir değişikliğe gidecekmisiniz ?

- Genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili açıklaması tüm belediyelerimiz için bir talimat niteliğindedir. Dolayısıyla Sayın Genel Başkanımızın açıkladığı gibi Konyaaltı belediyesi'nde de asgari ücret 2.200 TL olacaktır.

8 KM sahili ile Konyaaltı çok önemli bir ilçemiz. Biliyorsunuz Konyaaltı sahili özel bir şirkete ihale ile verildi. Siz belediye başkanı olursanız, Konyaaltı sahili tekrar halkın olacak mı ?

-Konyaaltı sahilinden halkımızın daha kolay yararlanması konusunda çalışmalarımız olacak.

Kadınlarımız, gençlerimiz ve engellilerimiz için neler yapmayı planlıyorsunuz ?

- Kadınlarımız gençlerimiz ve engellilerimizin öncelikle temel sorunlarının çözülmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağız. Onlarla sürekli iletişim halinde olacağız. Sağlıklı ve güçlü bir iletişim ile çözümleri beraber üreteceğiz.

Sosyal ve kültürel projeleriniz olacakmı ?

- Elbette olacak. Konyaaltı belediyesi'nde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sosyal ve kültürel projeler olacaktır.

Size göre Konyaaltı ilçesinin en büyük sıkıntısı ne ?

- Konyaaltı belediyesi, muazzam bir güzelliğe sahip olan, doğal dokuyu koruyarak Konyaaltı'nın kentleşme sürecini çok ileri bir aşamaya getirmiştir. Bizim de en önemli sorumluluğumuz Konyaaltının doğal dokusunu koruyarak kentleşmesine devam etmektir.

Konyaaltında ne kadar oy almayı düşünüyorsunuz ?

- Bizim öncelikli hedefimiz Konyaaltından büyükşehire en üst düzeyde katkı sağlamak ve Konyaaltında da oylarımızı arttırmaktır.

Türkiye de bir siyasi ekonomik kaos yaşanıyor, bundan kurtulmak için alternatif bir öneriniz veya bir çözüm önerileriniz varmı ?

- Partimizin yerel yönetimler stratejisi ve ilkeleri doğrultusunda Konyaaltı belediyesi olarak bu konu ile ilgili yapacağımız bir çok şey olacaktır. Genel merkezimizin belirleyeceği ve bizim bölge dinamikleri ile beraber belirleyeceğimiz projelerle bu sıkıntıların kısmen de olsa çaresi olmak adına çalışacağız.

Partililere neler söylek istersiniz.?

- Partililerime söyleyeceğim şey öncelikle, büyükşehir belediyesini almak ve tüm ilçelerde oylarımızı arttırmak mecburiyetindeyiz. Bunu başardığımız zaman halkın umudu tüm sorunlarının çözümü olacak Cumhuriyet halk Partisi İktidarı için, halkın iktidari için, üzerimize düşeni yapmış olacağız. Ben bir kardeşleri olarak kendi adıma buna söz veriyorum.

Son olarak, Konyaaltında ve Antalya da yaşayan vatandaşlarımıza bir mesajınız var mı. Yeni yıla da giriyoruz...

- Ben başta bu röportajı benimle gerçekleştirdiğiniz için size ve ekip arkadaşlarınıza çok teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun. Konyaaltında ve Antalya'da yaşayan değerli halkımıza, hayırlı bir seçim olması dileğiyle, sevgilerimi saygılarımı iletiyorum. Ayrıca yeni yıla girmemize çok az bir zaman kaldı. Sevgi, barış ve kardeşlik dileklerimle, tüm halkımızın yeni yılını kutluyor, küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öpüyorum.