Balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız?

Balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız?

Balığın sayılamayacak kadar olan faydalarından yararlanmak için balığı taze tüketmemiz gerekir. Peki taze balık nasıl anlaşılır? Cevabı yazımızda...

Uzmanların haftada en az iki kere tüketilmesini önerdiği, şifa deposu ve lezzetli balıkların faydalarından gerçekten yararlanabilmek için taze tüketilmesi gerekir. Her yaş döneminde vücudumuz için en önemli gıdaların başında gelen balığın tazeliğini anlamak için aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

İlk dikkat edilmesi gereken ve balığın taze olup olmadığını anlamanızı sağlayacak nokta balığın gözleridir. Balığın gözleri dışa doğru bombeliyse ve parlaksa bu taze olduğunu gösterir. İçe doğru girmiş mat ve donuk gözler ise, balığın bayatlamış olduğu anlamına gelmektedir.

Dikkat edilmesi gereken ikinci husus, balığın solungaçlarıdır. Taze balığın solungaçları kırmızı olur, Bayat balığın solungaçları ise kiremit rengindedir.

Bir diğer yöntem ise, balığın üzerine parmağınızı bastırıp çekmektir. Eğer parmağınızı çektiğinizde balıkta herhangi bir iz içe çökme olmazsa bu balığın taze olduğu anlamına gelir. Bayat balıkta elinizi çektiğinizde, balık eski haline dönmez.

Taze balığın pulları vücuduna yapışıktır. Bundan dolayı taze balık almak isterseniz elinizi balığın üzerinde gezdirmelisiniz, pulları elinize geliyor fakat dökülmüyorsa balık tazedir.

Balık satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de balığın kokusudur. Taze balık hafif bir deniz kokusunun dışında hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar, kokusu artar ve ağırlaşır.

 Taze balığı başından kaldırıp tuttuğunuzda balığın kuyruğu dik kalır. Balık bayatsa, başından tutup kaldırdığınızda balık kuyruğunu aşağı bırakır.

Tüm bu noktalara dikkat ederek balığın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz.