Bunaklığa erken tanı

Bunaklığa erken tanı

Bunaklık yaşamı derinden değiştiren bir durumdur ve tanıya verilen tepkiler dehşet ve derin üzüntüden öfke ve umutsuzluğa kadar değişebilir. Ancak birçok insan için bir rahatlama da olabilir. Bir tanı, başarısız bir hafıza, iletişim sorunları ve davranış değişiklikleri için uzun zamandır beklenen cevaplar sağlayabilir.

Erken tanı gelecekteki bakım ve tedaviye kapı açar. İnsanların bakım ve destek ihtiyaçları ile mali ve hukuki konular hakkında hala önemli kararlar verebilmelerini sağlar. Ayrıca kendilerine ve ailelerine yeni zorluklarla karşılaştıklarında pratik bilgi, tavsiye ve rehberlik almalarında yardımcı olur.

Doktor Tercihim: Erken tanı ve ilaç tedavisi

50 yaşında bunaklık teşhisi konması hakkında konuşan Norman McNamara (Norrms olarak bilinir) YouTube videosunda şunları söylüyor:

Böyle bir şey teşhisi konmak kesinlikle sizi mahvediyor, ama benim için teşhis - ve bu gerçekten garip gelecektir - muhtemelen o zamanki en iyi haberdi. Çünkü ... aklımı kaybettiğimi sanıyordum. Bana karşı bir komplo olduğunu düşündüm. Haklıydım ve herkes yanlıştı.

Bunaklık erken teşhisi çok önemlidir. Teşhis konduktan sonra neye karşı olduğumu biliyordum. Dedikleri gibi: düşmanı tanımak. Erken teşhis konmamış olsaydım ve danışmanlar tarafından düzenli olarak görülmeseydim, bugün olduğum kadar iyi olmazdım. Geleceğimin ne tuttuğunu bilmiyorum, ama en azından buna hazırım. '

Doktor Tercihim: Teşhisin etkisi

Erken tanının yararları üzerine yapılan büyük bir rapor, bir tanının sıklıkla şiddetli şok, güvensizlik, öfke, kayıp ve keder duygularıyla karşılandığını göstermektedir (ADI 2011). Bununla birlikte, tanı, bunaklık ve aile üyeleri tarafından, özellikle ilk şok yıprandığında 'olumlu bir olay' olarak kabul edilir. Kritik olarak, bir tanıya yanıt, bunama olan bir kişinin bu konuda nasıl söylendiğine ve tanıdan sonra kendileri ve aileleri için mevcut destek düzeyine bağlıdır.

Bu nedenle bunaklık hastalarının ve ailelerinin bunaklık teşhisini olumlu bir şekilde almaları, herhangi bir soruyu cevaplamak, destek ve güvence sağlanabilmesi için zaman ayırmak önemlidir. Bu, bireyin daha kontrol altında hissetmesine ve karar verme yetkisine yol açması daha olasıdır.

Doktor Tercihim: Teşhisin faydaları

Erken teşhis - ve doğru hizmetlere ve desteğe erişim - insanların durumlarını kontrol altına almalarına, gelecek için planlama yapmalarına ve bunama ile iyi yaşamalarına yardımcı olabilir. Bunaklık benzeri semptomların hafıza, iletişim, davranış ve diğer problemlerden sorumlu olduğu diğer, potansiyel olarak tedavi edilebilir durumların ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Bunaklığı olan kişilerin ilgili bilgilere, kaynaklara ve desteğe erişmesine, yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanmasına ve mevcut ilaç ve ilaç dışı tedavilerden faydalanmasına yardımcı olabilir. Erken tanı, birine hayatında meydana gelen değişiklikleri aile ve arkadaşlara açıklama şansı verir. Pratik düzeyde, bunaklığı olan bir kişi mali durumlarını gözden geçirme ve kalıcı bir vekaletname veya önceden karar verme konusunda düzenlemeler yapan aile veya hukuk uzmanlarıyla görüşme fırsatına sahip olabilir.

Bunaklığı olan bir kişinin kendi evinde bağımsız olarak daha uzun süre yaşamaya devam etmesine yardımcı olduğuna dair güçlü kanıtlar vardır. Bu, bir bakım evine veya hastaneye erken veya gereksiz kabulün önlenmesine yardımcı olur, bunaklık ve bakıcıları olan insanların yaşam kalitesini artırır ve uzun süreli bakım maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlar. İlaç ve ilaç dışı tedavi, birisinin teşhisi konulduğunda daha etkili olabilir.

Bunun Alzheimer hastalığının teşhisi teyit için bir yardım aslında neden bir bakıcı anlatır:

Sanırım gerçekten en kötüsünden korktuğum şeyin aslında en kötüsü olduğunu kabul etmemi sağladı. Bunaklık ve ilerleyici bir durum olup olmadığı konusunda şüphe yoktu. Ve üzücü olmasına rağmen, bir şekilde sakinleşiyordu çünkü artık kendinizi çocuk edemediniz.

Bunaklık türünü bilmek neden önemlidir?

Hiçbir insan aynı bunaklık deneyimine sahip olmasa da, bireylerde bunama tipini tanımlamak ailelere, bakıcılara ve bakım çalışanlarına doğru bakım ve desteği sağlamalarında yardımcı olur. Kanser teşhisi konmuş olsaydı, mümkün olan en iyi tedavi ve yönetim programlarının uygulanabilmesi için hangi tipte olduğumuzu bilmeyi beklerdik. Bunaklığı olan insanlar için farklı değildir.

Farklılıkların basit bir örneği olarak, Alzheimer hastalığı veya vasküler bunaklığı olan biri hafıza ve iletişim problemleri yaşamayı beklerken fronto-temporal lob bunaklığı olan bir kişinin hafızadan ziyade kişilik değişiklikleri göstermesi daha olasıdır. Sonuç olarak, bu sağlanan bakım ve desteğe farklı bir yaklaşım içerebilir.

İnsanlar neden teşhis istemeyebilir?

YouGov tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırma, bunaklığın, kanser ve diğer hastalıklardan önce insanların sonraki yaşamındaki en büyük korkusu olduğunu ortaya koydu (ARUK 2011). Günlük yaşamları üzerindeki etkilere ilişkin endişeler - özellikle işleri, sosyal yaşamları ve araba kullanma yeteneği - erken bunaklık belirtileri gösteren bazı kişilerin teşhis aramamayı seçtiği anlamına gelir.

Erken bir teşhisin faydaları bu korkulardan çok daha ağır basar - bunaklık semptomları gösteren bir kişi aslında tedavi edilebilir bir durumdan muzdarip olabilir ve bunaklığı olan bir kişi sadece tanıdan sonra doğru bakım ve desteğe erişebilir.

Norman McNamara, 50 yaşında bunaklık teşhisi konulduğundan bahsediyor:

İnsanların, bunun üzerindeki damgalanma nedeniyle ve bunlara bağlı olduğu için bunama olduklarını kabul etmesi çok zordur. Ancak sırtınızda veya göğsünüzde bir ağrı veya bacaklarınızda veya ayaklarınızda bir boğaz varsa ve bunun ne olduğunu bilmiyor olsaydınız, doktora gidersiniz. Bununla birlikte, bunama ile insanlar ondan uzak görünüyorlar. Ama senin neyin yanlış olduğunu bilmek çok önemli. Bundan saklanamazsın.

https://www.doktortercihim.com/