Çin yeni corona virüsüne karşı teyakkuzda

Çin yeni corona virüsüne karşı teyakkuzda

Çin’in yeni gözde kentlerinden Wuhan’da ortaya çıkıp ülkeye yayılan yeni corona virüsü ile ilgili olarak Çin Ulusal Sağlık Örgütü kırmızı alarm verdi.

Şu ana kadar, ölü sayısı 60, vaka sayısının ise 5000’i geçtiği biliniyor. Ancak, virüsün yayılma hızını göz önüne alırsak, önümüzdeki günlerde bu rakamların katlanarak artacağını söylemek kehanet olmaz.

Salgının büyümesinden endişe eden halk evlerine kapandı. Ulaşım hatları birer birer kesiliyor. Kafeler, sinemalar kapalı. AVM'ler, uçaklar boş. Bahar bayramı ertesinde fabrikalar çalışamayabilir. Böylesi bir durumun sonuçlarının sadece Çin değil, dünya ekonomisi üzerinde de etkili olacağı düşünülüyor.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Xi Jinping’in çağrısı ile olağanüstü toplantıya çağrıldı. Parti ve devlet başkanı Xi Jinping toplantıda yaptığı konuşmada Çin’in ağır bir durumla karşı karşıya bulunduğunu vurgulayarak, virüsün yayılması hızlandığına dikkat çekti.

Gerçekten de, yeni corona virüsü, en kısa sürede, en etkili şekilde yayılmak için en elverişli zamanı ve mekanı seçmişti! Çin’in Bahar Bayramı öncesinde ve ülkenin ulusal lojistik kavşağı olarak kabul edilen Wuhan milyonlarca Çinlinin aile ziyaretlerini gerçekleştirmek için yollara düştüklerinde uğrak yeri olacaktı.

‘Savaşı muhakkak kazanacağız’ diyen ÇKP Lideri, tüm ülkenin savaş halinde davranması gerektiğini belirtti. Bu arada, vakaları gizlemeye kalkışan yerel yetkililerin ağır şekilde cezalandırılacağı da ilan edildi.

ÇKP liderinin yeni corona virüsü salgınını ciddiye aldıklarının bir göstergesi de, 2006’da SARS salgını krizini bitiren Wang Qishan’ı yine bu salgınla mücadelenin başına getirmesi. Wang Qishan, Xi’den sonra ülke siyasetinde en etkin parti yöneticilerinden birisi.

Wuhan Çin ulusal ekonomisinin yüzde 1,6’sını karşılıyor. Bu da 213 milyar dolar demek. 89 üniversite ve 1,2 milyon öğrencisi ile ulusal eğitim merkezi sayılıyor. Kara, hava, demiryolu ve deniz ulaşımında bir kavşak. Çin ekonomisi ve bilim açısından oldukça stratejik bir şehir.

Şu an için Wuhan dahil olmak üzere, 8 şehir karantinaya alınmış durumda. Yaklaşık en az 45 milyon insan şu anda karantinada yaşıyor. Bazı kaynaklara göre, tarihte insanlığın yaşadığı en büyük karantina ile karşı karşıyayız. Virüsün Pekin gibi nüfus yoğun kentlere yayılması Çin hükümetini kırmızı alarm seviyesine geçiren asıl olay.

Öte yandan, Çin hükümeti ülke çapında her türlü yaban hayvanı satışını ve et ticaretini yasakladı. Çünkü, Çin’in bu virüse karşı zayıf kılan en temel unsur pazarlarında açık et satışı yapılması. Virüsün yabani hayvan ile bulaştığı kesin gibi. Ancak, bunun yarasa, yılan veya fare olabileceği halen tartışılan bir konu.

Wuhan ile İstanbul arasındaki THY’nin yaptığı uçak seferleri kaldırıldı. Ancak, şehirdeki yaklaşık 100 kadar Türk öğrencinin oradan alınıp güvenli alanlara taşınması işini T.C. Pekin Büyükelçiliği yürütüyor.

Çin Ulusal Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre, Wuhan’da 2 bin yeni yatak açılacak. 5 bin yatak daha hazırlığı yapılıyor. Öte yandan, virüsün evrim geçirdiği de tespit edildi. Aşı mevcut değil ancak, özellikle de HIV ile mücadelede kullanılan ilaçların denenmesinde olumlu sonuçlar alındığı kanaati yaygın.

Ali Rıza ÖZKAN – YURT HABER