
Dışarıda yemek kansorejen madde miktarını artırıyor
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, dışarıda yemek kanserojen madde “ftalat” miktarını yüzde 35 artırıyor.
Restoranlarda yemek yemek sağlığa zararlı mı? Önceki gün Environment International Dergisi’nde yayımlanan bir bilimsel araştırma, sık sık dışarıda yemenin çok sayıda sağlık sorununa yol açabileceğini ortaya koydu.
ABD’nin George Washington Üniversitesi’nden Dr. Ami Zota ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, özellikle fast food restoranlarda yemek yemenin metabolizmadaki “ftalat” miktarını yüzde 35 artırdığı tespit edildi. Bu oran özellikle ergen yaştakilerde yüzde 55’e varıyor.
Plastiklere esneklik kazandırmak için katılan kimyasal bir madde olan ftalat, kanserojen sınıfında sayılıyor. Ftalat ile astım, meme kanseri, Tip 2 diyabet ve üreme sorunları arasında bağlantı bulunduğuna dair bilimsel çalışmalar bulunuyor.
Araştırmaya göre, vücuttaki ftalat miktarı, fast food dükkânlarında plastik ambalajlar içinde sunulan hamburger ve sandviç gibi hazır yiyeceklerin tüketiminde daha fazla artıyor. Dr. Zota, “Bu araştırma özellikle evde hazırlanan yemeklerin çok daha az miktarda flalat içerdiğini ortaya koydu” dedi.