El ağrısı deyip geçmeyin sakın

El ağrısı deyip geçmeyin sakın

Günlük hayatta birçok ihtiyacımızı ellerimizle karşılıyoruz. Bu uzuvlarda ortaya çıkan sorunlar ise yaşam kalitemizin ciddi bir şekilde düşmesine neden oluyor.

Kapınızı açmak için anahtarı çeviremiyor, elinizdeki ağrıyla uykudan uyanıyor ya da bir bardağı kavramakta zorlanıyor musunuz? Şikayetleriniz bu denli belirginse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Ellerde ortaya çıkan rahatsızlıklar yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor.

Günlük hayatta birçok ihtiyacımızı ellerimizle karşılıyoruz. Bu uzuvlarda ortaya çıkan sorunlar ise yaşam kalitemizin ciddi bir şekilde düşmesine neden oluyor. Şiddetli, hatta uykudan uyandıracak kadar sancılı ağrıyla kendini gösteren bu rahatsızlıklar kadınlarda daha sık görülüyor. Ayrıca çalışma hayatında yoğun olarak bilgisayar kullanmak da bu sorunların ortaya çıkışını artırıyor. Peki, toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen bu hastalıklar neler, nasıl belirti veriyor, hangi yöntemlerle tedavi ediliyor?


 De Quervain tenosinoviti

Genellikle başparmağa hükmeden iki adale kirişinin, o bölgedeki tünelde sıkışmasıyla ortaya çıkan de Quervain tenosinoviti, başparmağı kullanılırken şiddetli ağrılara neden oluyor. Bu sorun hamilelik sırasında ve sonrasında da görülebiliyor. Diyabet ve romatizmal hastalıklar da bu rahatsızlığın ortaya çıkışını artırıyor.

Belirtileri

Başparmak elin yüzde 50’sini tuttuğu ve el hareketlerinde büyük rol oynadığı için hastalar çok şiddetli ağrılar yaşayabiliyor. Şişe kapağı açarken veya anahtar çevirirken ağrı yapması en tipik bulgular arasında yer alıyor.

Tanı ve tedavi yöntemleri

Hastalığın tanısı muayene ile konuluyor. İhtiyaç halinde MR’dan da faydalanılıyor. Tedavide başparmağı istirahat ettirici ateller kullanılıyor. Gerekli hallerde kortizon tedavisi de uygulanıyor. Özellikle iki tendonun olması gereken yerde üç ya da daha fazla tendon bulunması halinde veya oradaki bir tünelin içinde fazladan bir tünel olduğunda kortizon enjeksiyonundan çok fazla fayda görülmüyor.

Hamilelikte tedavi atelle yapılıyor

Sorunlar ısrarcı ve hastanın yaşam kalitesini düşürüyorsa cerrahi tercih ediliyor. Hamilelikte tedavi atelle yapılıyor. Eğer ağrılar doğumun ardından da devam ederse ve hasta bebeğini emziriyorsa ilaç kullanılamadığı için çok düşük dozda lokal kortizon enjeksiyonu uygulanabiliyor.

acıbademhayat