
Gençlik iksiri uskumru
Yıllardır Omega-3 için somon denilerek büyük aldatmaca yaşatıldığını ifade eden İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök, “uskumru kanser riskini azaltıyor, yaşlanmayı geciktiriyor” dedi
Bilimsel araştırma sonuçları uskumrunun çok yüksek miktarda omega-3 içerdiğinin altını çizen İlkay Gök, “Uskumruda omega-3/omega-6 oranı ortalama yüzde 10’dur. Bu yüksek oran kalp sağlığı ve kanser gibi önemli pek çok hastalıktan korunmak için önemlidir. Somon, hamsi ve istavrite göre uskumrunun omega-3 miktarı çok daha yüksektir, neredeyse sardalyenin omega-3 miktarına yakındır. En yağlı olduğu kış aylarında, özellikle Kasım-Aralık’ta doğal omega-3 için uskumru tüketin. Unutkanlığı olanlar, yaşlılar, çocuklar, sınava hazırlanan öğrenciler, kalp hastalığı olan hastaların şifa niyetine bol bol uskumru tüketmeli” diye konuştu.
ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALI
Uskumru’nun çocukların kemik gelişimi için çok önemli ifade eden Gök, “Özellikle çocukluk dönemlerinde içinde bulunan proteinden kaynaklı olarak çocukların kemik gelişiminde etkilidir. Göz sağlığı açısından bulunmaz bir nimet olan uskumru karaciğer ve akciğerin kendisini yenilemesi noktasında vücut için önemli destek verir. Ayrıca uskumru balığının içinde bulunan enzimlerin hafızayı güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” diye konuştu.
YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Uskumru’nun yapısında kalsiyum, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyum minerallerinin yüksek miktarda olduğunu ifade eden gök, “Günlük selenyum ihtiyacımızın yüzde 63’ünü sağlar. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir. Doku esnekliğini arttırarak ve kalp hücrelerini destekleyerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Başta sperm üretimi ve canlılığı olmak üzere, üreme sağlığında rol alır. Vücuttaki zehirli maddelerin zararlı etkilerini azaltır ve vücuttan atılmalarına yardımcı olur. Karaciğerin faaliyetlerini düzenli olarak sürdürmesine katkıda bulunur. Uskumru az miktarda civa bulundurduğu için hamilelerin tüketiminde dikkat etmesi gerekir” şeklinde konuştu.