Günde 25 adet, riski 50 kat artıyor

Günde 25 adet, riski 50 kat artıyor

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, sigara içme adedi ve süresinin akciğer kanseri riskini de arttığına dikkat çekti.

Ortaya çıkardığı tüm sağlık sorunları ve risklerine rağmen sigara kullanımı tüm dünyada giderek artıyor. 2015 verilerine göre, tüm dünyada yaklaşık 1.2 milyar kişi sigara içiyor. Bu noktada önemli bir başka tehlike sigaraya başlama yaşı. 15 yaş altı gençlerde sigara içme oranlarının her yıl giderek arttığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Örneğin İngiltere’de her yıl 200 binden fazla çocuk sigaraya başlıyor. Sadece sigara değil, diğer tütün ürünleri özellikle de nargile ve elektronik sigaralar gençler tarafından son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bu durum sigaraya bağlı sorunların çok daha erken yaşlarda görülme tehlikesini doğuruyor” dedi.

Sigara kullanımı, tüm dünyada her yıl yaklaşık 5-6 milyon kişinin hayatına mal oluyor ve her yıl bu rakam giderek artıyor. Sadece 2016 yılında tüm dünyada tütün kullanımına bağlı olarak 7.1 milyon ölüm (5.1 milyon erkek, 2 milyon kadın) bildirildiğini söyleyen Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, bunun 6.3 milyonunun aktif sigara içmeye, 884 bininin ise pasif içiciliğe bağlı olduğuna dikkat çekti.