Kadınlar dikkat! Bu gıdalar menopoza girişi hızlandırıyor

Kadınlar dikkat! Bu gıdalar menopoza girişi hızlandırıyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, yüksek karbonhidratlı beslenme alışkanlığına sahip olan kadınların daha erken menopoza girdiği sonucuna varıldı.

Leeds Üniversitesi’nde 914 kadın üzerinde yapılan araştırmada katılımcılara beslenme alışkanlıkları soruldu. Bezelye, fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagilleri bolca tüketen kadınların menopoza girişi ortalama bir buçuk yıl geciktirdikleri görüldü.

Özellikle makarna ve pirinç gibi rafine karbonhidratlarla beslenen kadınları ise menopoza yine ortalama bir buçuk erken girdikleri tespit edildi.

Araştırmacılar kadınların kilo, üreme sağlığı geçmişi ve hormon tedavisi görüp görmemeleri gibi faktörleri de hesaba katarken, menopozun zamanlamasında etkili olan genetik unsurları dikkate almadı.

Uzmanlar, baklagillerde kadınlarda yumurtlama süresini uzatabilecek antioksidanlar bulunduğunu ve yağlı balıklarda bulunan Omega 3 yağ asitlerinin antioksidanlar içerdiğini söylediler.

Rafine karbonhidratlar ise insülin direncini artırarak, cinsellik hormonu üretimini bozuyor ve östrojen seviyelerini artırıyor. Bu durum da yumurtlama sıklığını artırıyor ve yumurtaların daha hızlı tükenmesine yol açıyor.

Araştırma ekibinde Profesör Dr. Janet Cade, menopoza giriş yaşının bazı kadınların sağlığında “ciddi etkilerinin olabileceğini” söyledi. Erken menopoza giren kadınlarda kemik erimesi ve kalp hastalıkları riski artıyor.