Kanser teşhisinde ‘kalem’ mucizesi: 10 saniyede görüyor

Kanser teşhisinde ‘kalem’ mucizesi: 10 saniyede görüyor

ABD Teksas Üniversitesinde yapılan ve bilim dergisinde yayımlanan çalışma, 253 örnek üzerinde test edildi. Cihaz, ameliyatlarda kanserli hücre bırakılması ihtimalini çok azaltıyor.

ABD'nin Teksas Üniversitesi'nden bilim insanlarının geliştirdiği taşınabilir bir cihaz, 10 saniye içinde kanserli dokuyu teşhis edebiliyor. "MasSpec Pen" isimli cihazın erken kanser teşhisine ve daha başarılı tedavilere yardımcı olması umuluyor.

Science Translational Medicine dergisinde de yayımlanan araştırmaya göre, kanser hücrelerinin hızlı büyüme ve yayılma dürtüsünden yararlanarak, kanser tespitleri yüzde 96 oranında doğru olan bir cihaz geliştirildi.

Nasıl çalışıyor?

Kalem, kanserli olduğu tespit edilen dokuyla temas ettiriliyor ve dokunun üzerine bir damla su bırakıyor. Doku içerisindeki kimyasallar damlacık içine nüfuz ediyor ve su damlası kalemle emilerek inceleniyor.

Saniyede binlerce kimyasalın kütlesini ölçebilen cihaz, doktorlara dokunun sağlıklı olup olmadığıyla ilgili bilgi veren bir kimyasal iz üretiyor.

Kanserli ve normal doku arasındaki sınırı bulup doktora yardımcı oluyor

Cihazın, kanserli doku ve normal doku arasındaki sınırı bulmakta zorlanan doktorlar için büyük kolaylık olacağı düşünülüyor.

Austin Üniversitesi Kimya Bölümü Yardımcı Doçenti Livia Eberlin, BBC'ye yaptığı açıklamada, bu basit ve kullanımı kolay aletin kısa sürede doktorlar tarafından kullanılabileceğini söyledi.

Ameliyatlarda kanserli hücre bırakma ihtimali azalıyor

Bilim insanları, yeni geliştirilen teknolojiyle tümörlerin çok daha hızlı, güvenli ve kesin bir şekilde kaldırılma imkanı oluştuğunu bildirdi. Bu sayede, ameliyatlarda kanserli hücrelerin bırakılma ihtimalinin de azaldığını aktaran doktorlar, karşılaştıkları en büyük zorluğun bazı kanser hücreleriyle sağlıklı dokular arasındaki sınırın bulanıklığı olduğunu belirtti.

Çalışma kapsamında 253 örnek üzerinde test edilen ve gelecek yıl ameliyatlarda kullanılması beklenen cihazın denemeleri devam ediyor.