
Karatay: Türkiye'yi kıtlıktan kurtaracak olan o ağaç…
Amerika 2025 yılını kıtlık yılı olarak hesaplıyor. Ancak Prof. Dr. Canan Karatay, Türkiye'de bolca bulunan zeytin ağacının, kıtlık yaşamamızı engelleyeceğini iddia etti.
Türkiye'de ilk zeytin hasadının gerçekleştirildiği Mersin'in Mut ilçesinde belediye ve kaymakamlık tarafından gerçekleştirilen 2. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu'na katılan ünlü Kardiyolog-Cerrah Prof. Dr. Canan Karatay, Mutlulara zeytin ve zeytinyağıyla beslenmenin önemini anlattı.
Karatay, “Zeytin altındır, zeytinyağı bir meyve suyudur. Amerika 2025 yılını kıtlık yılı olarak hesap etmektedir. O kıtlık yılında tek ayakta kalacak ağaç zeytin ağacı olacaktır. Zeytin ağacı çok olan ülkeler kıtlık yaşamayacaktır. Zeytin ağacı yok edilmemeli, canınız gibi korumalısınız. Yiyeceklerinizi zeytinyağlı yemeye devam edin, ama ekmekten, börekten vazgeçin. Zeytinyağı yiyin, zayıflayın" dedi.
KIYMETİNİ BİLİN
Zeytinyağının anne sütünün aynısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay, "Anne sütünde hayvansal kolesterol vardır ama zeytinyağında bitkisel kolesterol vardır. Zeytinyağlı yemekleri, zeytinyağını, tuzsuz siyah ya da yeşil zeytini bol bol tüketin. Hayatınızdan karbonhidratı çıkarın. Vücudunuzda yağ olarak depoladığınız şey yediğiniz yağlar, yediğiniz tereyağı ya da zeytinyağı değil, yediğiniz karbonhidratlardır. Vücudunuz hareketsizlikten ve yediğiniz karbonhidratlardan yağlanır. Ekmek, hamur işi, şekerli gıda ve işlenmiş yiyeceklerden uzak olursanız zayıflar ve sağlıklı yaşarsınız. Önemli olan zayıflama diyetleri değil, doğru beslenme biçimidir. Hele şu Mut halkı elinizdeki zeytin ve zeytinyağının kıymetini bilin. Zeytinyağlı yemeye devam edin ama ekmekten, börekten vazgeçin. Zeytinyağı ve zeytinyağlı sebze yemeklerini yerseniz, zayıflar ve sağlıklı olursunuz. Zeytinyağı yiyin, zayıflayın” diye konuştu.
ZEYTİN YİYEN KİŞİ HASTANE YOLUNU UNUTUR
Zeytin ve zeytinyağının şifa olduğunu belirten Karatay, sözlerine şöyle devam etti:
“Her gün 30-40 adet zeytin yiyen kişi hastanenin yolunu unutur. Her bir zeytin tanesinde 5 kalori bulunuyor. Zeytin ve zeytinyağında iyi bir antioksidan var. Zeytinyağı kilo aldırmaz. Ekmek ve şeker tansiyonu yükseltir. Ekmek obezite sebebidir. Bol ekmek ve şeker tüketimi kalp krizi riskini arttırır. Günlük 30-40 adet zeytin yiyin ve bol bol zeytinyağı kullanın. Zeytin yaprağı çayının da bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği var. Ülkemiz zeytincilik konusunda bir cennet vatandır.”
ZEYTİNYAĞI KULLANIMI ÇOK DÜŞÜK
Türkiye, dünyada en çok zeytin ağacı yetişen ülkeler arasında 4. sırada yer alıyor. Ancak zeytin ağacı bakımından önemli bir yere sahip olan Türkiye'de, zeytinliklerin konumu ve insan eliyle katledilmesi sebebiyle üretimde ve tüketimde dünya standartları yakalanamıyor. Ayrıca Türkiye’de bu kadar olanağa rağmen, zeytinyağının kişi başına tüketimi yılda ortalama 15 litre olması gerektiği düşünülürken, günümüzde sadece 1 litre tüketiliyor.