Koca açıkladı: Aşılar için üretim safhasına geçildi

Koca açıkladı: Aşılar için üretim safhasına geçildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

"2. AŞI İÇİN DE ÜRETİM SAFHASINA GELİNMİŞ OLUNDU"

"Bir aşının üretim safhasına geçtiğini 2. Aşının ise çok yakın olduğunu söylemiştim. Birinci aşının dolumu bugün bitti ve yarından itibaren streilite safhasına geçmiş olacak. Zannediyorum bu çalışma 2 hafta kadar sürecek. Bu sürede aşı yapılacak kişilerin tespiti ve testler de söz konusu olacak. Bunun yanında diğer karantina ve alınacak kişilerle ilgili çalışmalar da olacak. 2. Aşı için de üretim safhasına gelinmiş olundu. 1 ya da 2 hafta içinde gelişmeleri haber vermiş oluruz."

"Yurt dışından gelen çalışmalarda şu ana kadar bir olumsuzluk olmadı. 3 ya da 4 hafta sonra bununla alakalı bir veri elde etmiş oluruz. Aşının uygunluğuna kanaat getirdiğimizde bunun vatandaşımıza uygulanması için de gerekli ilişkileri yürütüyor olacağız."

"Özellikle grip aşısıyla ilgili yanlış bir kanaat var. Dünyada grip aşısının arzında toplamda yüzde 20’lik bir artış oldu. Grip aşısı özellikle risk grubunu tespit ederek başlıyoruz. Grip aşısı Türkiye’ye geldi, önümüzdeki günlerde uygulamasına da geçilecek. Sadece 1,5 milyondan fazla aşımız olacak. Bu aşıyı daha da arttırma gayreti içindeyiz. Bu aşı Türkiye’de ruhsatlıysa bunu herkes alabilir. Ruhsatlı değilse Halk Sağlığı üzerinden DMO ile getirebilir. Katkı sağlamak istiyorlarsa biz Halk Sağlığı olarak DMO üzerinden almaya hazırız."