'Koronavirüs sokak hayvanlarından bulaşmaz'

'Koronavirüs sokak hayvanlarından bulaşmaz'

Koronavirüs'ün hayvanlardan bulaştığı gerekçesiyle, Zonguldak’ın Ereğli ilçesi dolaylarında av tüfeği ile sokak hayvanlarına yönelik saldırılar büyük tepki topladı.

KedVet Başkanı veteriner Dr.Tarkan Özçetin bazı sosyal medya platformlarında ve medya organlarında Koronavirüsü (COVID-19) ile ilgili olarak bulaşmanın kedi köpeklerden olabileceği şeklinde yapılan paylaşımlara ilişkin olarak şu açıklamaları yaptı:

“Geçen hafta içinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan bir deklerasyona göre kedi ve köpekler dahil evcil hayvanların Covid-19 enfeksiyonunun kaynağı olabileceğine dair bugüne kadar herhangi bir kanıt olmadığı açıklandı.

Kısaca, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre tüm hayvanseverler, hiçbir endişeye kapılmadan, en az evlatları kadar sevdikleri kedi köpekleri ile evlerinde mutlu mesut yaşamaya devam edebilirler.

DSÖ bir konu hakkında açıklama yapıyorlarsa binlerce veriyi tarar, en küçük olasılıkları bile dikkate alır, öyle açıklama yapar."

"BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI"

Özçetin hayvanların birçok hastalığa yakalanma olasılığının bilimsel olarak kanıtlandığını belirterek şunları söyledi: "Maalesef, gerek ülkemizde gerekse dünyada, hayvanları seven kadar sevmeyen insanlar da var. Dünyayı bilemem ama ülkemizde hayvan sevmeyenlerin oranının daha fazla olduğunu tahmin etmek güç olmasa gerek. İşte bu insanlar, içlerindeki nefreti kusmak, hayvanları kötülemek için her olayı fırsat biliyorlar. Koronavirüsü de bunlardan biri oldu.

Evet zoonoz olarak tanımladığımız yani hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar yüzyıllardır var. Ancak tıp ve bilim alanındaki gelişmeler sonucunda bu hastalıkların neredeyse tamamına karşı koruyucu ve tedavi edici yöntemler geliştirilmiştir. Şu da bilinmelidir ki çoğunlukla insanları yine insanlar hasta etmektedir. Evcil dostlarımızın bizi hasta etmedikleri gibi birçok hastalığa yakalanma olasılığımızı azalttığı, yüzlerce bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır."

"ÇİN'DEKİ BU PAZARLAR KAPATILMALI"

Veteriner Hekim Tarkan Özçetin, Çin'de vahşi, evcil her türlü hayvanın yendiğini hatırlatarak hiçbir denetimleri olmayan binlerce hayvanın satıldığı pazarların dünya sağlığı için kapatılması gerektiğini kaydetti. Özçetin, "Çin gibi yemek kaynağında sınır tanımayan ülkelerin bu tür viral hastalıkların kaynağı olmasına da şaşırmamak gerekir. Koronavirüsünün (COVID-19) ortaya çıkışının, insanlarca yenen yarasa ve yılanlar olduğu düşünülmektedir. Çin’de kedi ve köpek dahil birçok evcil ve vahşi canlı türünü geleneksel olarak yüzyıllarca yenilmesi akıllara neden şimdi hastalıklar çıktı sorusunu getiriyor. Burada hastalıkların asıl kaynağının Çin’de son yıllarda sayıları hızla artan ve günümüzde 15 bine yaklaşan hayvan pazarları olduğu düşünülüyor. Korkunç şartlarda evcil, vahşi binlerce hayvanın bir arada bulundukları ve hiçbir denetime tabii olmayan bu pazarlar sadece Çin için değil tüm Dünya’nın sağlığı için mutlaka kapatılmalıdır." diye konuştu.