Koronavirüs verilerinde kaygı veren çelişkiler: Veriler yanlış mı?

Koronavirüs verilerinde kaygı veren çelişkiler: Veriler yanlış mı?

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs günlük vaka sayılarını gizlendiğine dair şüpheler, valilerden gelen açıklamalarla giderek kuvvetleniyor. Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte son 4 gündür 100 vaka sınırının aşıldığını bakanlık ise bunun tam tersini söyledi.

Erzurum Valisi’nin açıklamalarıyla kuvvetlenen vakaların gizlendiğine dair şüphe, Malatya Valisi’nin açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı. Malatya Valisi son 4 gündür günlük 100’ün üzerinde vaka ile karşılaştıklarını söyledi. Oysa Sağlık Bakanlığı, Malatya’nın da dahil olduğu Ortadoğu Anadolu Bölgesi’nden son 4 gündür en fazla 45 vaka bildirdi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte koronavirüs vaka sayısının arttığını söyleyerek, ''Son 4 gündür günlük 100'lü rakamları aşıyoruz. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var'' dedi. Ancak bu sayılar, Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiği vaka sayılarıyla uyuşmuyor. Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak yayımladığı ‘Covid-19 Durum Raporu’nda Malatya, ‘Ortadoğu Anadolu’ bölgesine dahil edilmiş durumda. Bölgede Malatya’nın dışında 7 il daha yer alıyor. Son dört gün raporlarında Sağlık Bakanlığı, bölgedeki 8 ilin tamamında kaydedilen en yüksek vaka sayısını 45 olarak bildirdi (29-30 Temmuz).

Daha önce de Erzurum Valisi’nin kentteki toplam vakaya ilişkin açıklaması, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde bildirilen vaka sayılarının eksik olduğunu ortaya çıkarmıştı.