Koronavirüs zekayı etkiler mi?

Koronavirüs zekayı etkiler mi?

Gelen son bilgilere göre koronavirüsün bir semptomu daha ortaya çıktı. Buna göre Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma sonucuna göre koronavirüsten kurtulanların IQ'su düşüyor. Yapılan çalışma sonucunda virüsü atlatmış kişilerin IQ'larında ortalama 8,5 puanlık bir düşüş kaydedildi.

Konuyla ilgili insanların bilişsel yeteneklerine ilişkin bir çalışma yapıldı. Yapılan test sonucunda koronavirüs hastalarının iyileştikten sonra IQ'larında gerileme kaydedildiği ifade edildi. Zihinsel bozukluğun Long Covid yani Uzun Kovid'in semptomları arasında olacağı ifade ediliyor. Bu teste toplam da 84.285 kişi katıldı.

Araştırmaya yapan Imperial College London'da görevli olan Dr. Adam Hampshire koronavirüsü atlatan bazı kişilerin beyinlerinin ortalama 10 yıl yaşlandığını ve bazı kişilerin de IQ'larında düşüklük olduğunu belirtti.

Koronavirüsü tamamen geçiren 84 bin 285 kişiye test yapıldı. Yapılan test sonucunda salgını en ağır şekilde atlatan kişilerin IQ'sunda ortalama 8,5 puanlık bir düşüş kaydedildi.

BAŞARISIZ OLDULAR

Yapılan testlerde koronavirüsü atlatan kişilerin kelimelerin mantık ve anlamı ile ilgili testlerde başarısız olduğu ifade edildi.

BEYİN GERİLEMESİ HASTALIĞIN DERECESİNE BAĞLI

Araştırma sonucunda elde edilen verilere ilişkin ise şu açıklamaya kaydedildi:

COVID-19 olan bireyler, ayrıntılı yaş ve demografik profilleri göz önüne alındığında, birden fazla alanda bilişsel testlerde beklenenden daha kötü performans gösteriyor. Beyin sağlığında yaşanan gerileme hastalığın ne kadar ağır geçtiğiyle orantılı"