Özgür Özel: Bu firma kanı hastanelere yüzde 1800 karla satmakta

Özgür Özel: Bu firma kanı hastanelere yüzde 1800 karla satmakta

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerli kan ürünü üretilmesi amacıyla başlayan projede ihalenin Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'a ait Maxicells A.Ş.'ye 12 yıllığına ve büyük imtiyazlar sunularak verildiğine dikkat çekti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerli kan ürünü üretilmesi amacıyla başlayan projede ihalenin Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait Maxicells A.Ş.’ye 12 yıllığına ve büyük imtiyazlar sunularak verildiğini belirterek, “Bu firma sözleşmede yer almasına karşın, kan ürünü merkezi kurma noktasında geçen iki yıl içinde adım dahi atmadı. Bu firma Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az miadı olan kan ürünü sokulması yasakken, Avrupa’da üç ay miadı kalmış kan ürünlerini bedavaya, yok pahasına sokup, yüzde 1800 karlarla hastanelere fatura etmekte ve bize bedel ödetmektedir” dedi. Özel, şirket adına sözleşmeyi imzalayan kişinin de Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın vekili Hakan Kazancı olduğuna dikkati çekti.

DENKLIK KONUSUNUN ÜZERINE DURULMASı GEREKIYOR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türk Eczacıları Birliği’nin 42. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, denklik sınavı konusunda yurtdışında diploma alan eczacıların yetersiz eğitim aldığını, pek çok konuda eğitim aldığına dikkati çekerek, “Bu mesele, tüm partilerden eczacı milletvekillerinin en hassasiyetle üzerinde durması gereken meselelerden bir tanesidir. 6197 sayılı kanun bir bütün. Bir tarafını elletmeye başlarsak, hiç tartışılmaması gereken tarafların tartışıldığını yaşarız. Eğer uğraşılacaksa sayıları 7’den 50’lerin üzerine gitmiş olan, eczacı öğretim üyesi olmayan eczacılık fakülteleriyle, onların kontenjanlarıyla, onların eğitim kaliteleriyle ilgilenmek, çaba sarf etmek gerekir” ifadesini kullandı.

İŞINI BILEN FIRMALARı EKARTE EDIP BÜTÜN BILGILERI BIR FIRMAYA VERDILER

Özel, Sağlık Bakanlığı, SGK ve Türk Kızılayı tarafından yürütülen kan ürünü projesi çerçevesinde, 2017 yılında 12 yıllığına Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait Maxicells A.Ş.’ye verilen ihalenin ardından gelinen aşamaya ilişkin olarak da, “Yerli ve milli kan ürünü üreteceğiz dediler. Bunun için kan ürünü satan 7 firmayı bir toplantıya çağırdılar. 11 firma daha geldi, 18 firmayla müzakerelere başladılar. Herkes bildiğini anlatacak dediler. Kan ürününü yurtdışından getiren kim varsa, yazılı olarak bilgileri aldılar, dosyaları istediler, sonra firmaları azalttılar azalttılar. En sonunda şeffaf olmayan ve açık bir ihale yöntemiyle değil müzakere yöntemiyle kan ürünü işini bilen firmaları da ekarte edip, bütün bilgileri, bütün formülleri bir firmaya verdiler, sen kazandın dediler” ifadesini kullandı.

ÜÇ AY MIADI KALMıŞ ÜRÜNLERI YOK PAHASıNA ALIP YÜZDE1800 KARLA FATURA ETTILER

Özel, “O firmanın adı Maxicells, sahibi de Murat Sancak’tır. O firma adına imza yetkilisi kişi Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın vekili Hakan Kazancı’dır. Eczacıların yüzde 15’lik çorbasına kaşık atanlar aldıkları teşvikle tek alıcı tek satıcı olmuşlardır. Alınan ürünler, Türkiye’nin en az satılan, ruhsatı duran ama sahada faal olmayan kan ürünü firmasına yapılan cazip teklifle ondan alınmıştır. Bu firma Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az miadı olan kan ürünü sokulması yasakken, Avrupa’da üç ay miadı kalmış kan ürünlerini bedavaya, yok pahasına toparlayıp, belki yüzde 1800 karlarla hastanelere fatura etmekte ve bize bedel ödetmektedirler. Bu ihale onlara Türkiye’de 5 tane kan toplama merkezi kurmaları, o merkezlerden toplanan kanları Almanya’da, Avrupa’da işletip menşeili milli üretim yeri yabancı olan kan ürünü olarak satmaları, 5 yıl içinde devletten aldıkları arazide kan ürünü üretmeleri için verilmişken, iki yıllık süre zarfında ne bir tek toplama merkezi için faaliyetlere başlanmış, ne bir tek çivi çakılmıştır. 12 yılı bulan bir iltimasla, görülmemiş bir karlılıkla, Sancak’ın Maxicells’i bu sistemi emmekte, eczacının iyi niyetini istismar etmektedir. Bir kötücül akılla karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: halktv.comtr