Saçlar neden dökülür

Saçlar neden dökülür

İnsanların en önemli zenginliklerinden birisi belki de en değerlisi sağlığıdır. Değerini kaybetmeden anlamamız gerekmektedir. Bizi sağlığımız konusunda endişelendiren durumlardan birisi de saç dökülmesidir. Saçımızın dökülmesi hemen hastalık göstergesi değildir.

 Sağlıklı bir insan günde 150-200 tane saç kaybeder ki biz buna fizyolojik saç dökülmesi diyoruz ve herhangi bir müdahaleye gerek yoktur.

Ama dökülmenin daha fazla olması durumunda bir hekime başvurulmalıdır. Saçlar dökülürken öncelikle büyüme hızı yavaşlar, durur; incelik ve dökülür. İşte saç tedavilerinde en güzel cevabı bu dönemde alınır. Öncelikle altta yatan neden araştırılır. 

Erkeklerde saç dökülmesinin %90 dan fazla sebebi genetiktir. Bunun yanında çeşitli travmalar, kullanılan ilaçlar gibi bazı faktörler de etkili olabilir.

 Kadın hastalarda ise %50'den fazla sebebi de genetiktir. Bunun yanında bazı endokrin ve hematolojik hastalıklar da saç dökülmesine sebep olabilir. Kandaki bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, travmalar (gebelik, traksiyon, kullanılan ilaçlar) etkilidir. Öncelikle altta yatan hastalık tedavi edilmelidir.

Bundan sonra PRP (Platelet Rich Plazma) ve Growth Faktör tedavisi önerilir. Düzenli aralıklara yapılan PRP ve Growth Faktör tedavisi hem dökülmesini yavaşlatır hem de saçlarda dolgunlaşma ve büyümeyi sağlar. Pandemi gibi özel durumlarda sağlıklı insanlarda bile saçlarda zayıflama ve dökülme şikayetleri görülebilir. Yine mevsim geçişlerinde ve beslenmenin bozulduğu dönemlerde de saçlarda zayıflama şikayetleri görülebilir. Bu dönemlerde hastaların tercih edebileceği en güvenilir tedavi seçenekleridir.