Varis nedir, tedaviyle geçer mi

Varis nedir, tedaviyle geçer mi

Varis, kadınlarda daha çok rastlanan ve hem estetik hem de sağlık açısından bizleri çokça üzen bir hastalıktır. Peki varis nasıl ve neden oluşur? Damarlarımızda varis olduğunu nasıl anlarız? Varis geçer mi? Varis nasıl tedavi edilir? Tedavi olmazsak ne tür sıkıntılar yaşarız? işte tüm bu soruların cevabı.


Toplardamarların şişmesine ve genişlemesine varis denir. Vücudun genellikle en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca sağlık açısından değil, estetik açıdan da önlemler almayı gerektirir.

Varisi olan insanlar, gece krampları yaşar, bacaklarda kaşıntı ve şişkinlik olur, ayakta kalınca hemen ağrı başlar. Kadınların, hamilelik ve adet dönemlerinde varis şikayetleri artar.

Hamilelik ve adet dönemlerinde varis sıkça görülebilmektedir.

Damarlarımızda Varis Olduğunu Nasıl Anlarız?

Varisler 6 farklı derecede olabilmektedir. Birinci derece varislerin çapı 1 ile 3 mm. arasındadır. Birinci derece varisler cildin dışından belli olmaz. Hastaya zarar vermez. Birinci derece varisleri bulunan kişilerde, kılcal varislerde ağrı az olur. Fakat kılcal varislerde görüntü problemi oluşmaktadır. Hastalarda bunla ilgili yakınma varsa tedavisi yapılır.

İkinci derece varislerin çapı 4-5 milimetrenin üzerindedir. İkinci derece varisler dışarıdan kolayca fark edilir. Şiddetli ağrılara ve yakınmalara neden olurlar. Üçüncü derece varisleri olan kişilerde ise bacak büyük oranda şişmeye başlar. Üçüncü derece varislerde ağrı şikayeti daha çok görülür ve ayakkabı giyememe sıkıntısı başlar.

Dördüncü derece varislerde ayak bileğinin çevresinde siyaha yakın renk değişikliği olduğu görülür.

Beşinci ve altıncı dereceye gelmiş varisler artık ayak bileğinde gözle görülür yaralara sebep olur. 

En basit olan varisler kılcal varislerdir. En ciddi olan varisler ise ayak bileği çevresinde yaraya neden olan varislerdir.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Varis tedavisinde kullanılan varis çorapları hala tedavi edici boyuttadır. Ailesinde varis olan kişilerin korunma amaçlı varisi koruyucu düzeyde, düşük basınçlı varis çorabını günlük hayatlarında kullanmaları tavsiye edilmektedir. Sabah daha tam yataktan kalkmadan, ayaklarınız yukarı kaldırılarak dinlendirilmeli ve bu konumdayken çoraplar giyilmelidir. Ancak yatarken bu çoraplar çıkarılmalıdır.

Artık günümüzde varis tedavisinde çok değişik yöntemler bulunmaktadır. Fakat yara oluşmuş olgularda tedavi etmek oldukça karmaşıktır. Özellikle ailede varis olan hastalarda yeniden varis oluşumu görülebilir.

Varisler Tedavi Edilmezse Başka Sorunlara Yol Açar Mı? 

Varisler tedavi edilmezse ciltte çeşitli ödemlere sebep olabilir. İlerleyen varis kan dolaşımında da problemlere yol açabilir. Bu sebepten varislerin ilerlemesine engel olmak gereklidir.