YENİ NESİL FİZİK TEDAVİ “KİNEZİTERAPİ”

YENİ NESİL FİZİK TEDAVİ “KİNEZİTERAPİ”

İnsanlar hareketsizlikten yaşlanır, yaşlandığı için hareketsiz kalmaz…

Sayın Uzm. Dr. Siyasi ERDİLLİ; kurumunuzun çok anlamlı bir sloganı var. Siz bu slogandan hareketle insanları hastalık öncesinde de uyarmış oluyorsunuz ve Yeni Nesil Fizik Tedavi’den bahsediyorsunuz. Nedir Yeni Nesil Fizik Tedavi Kineziterapi?

Kineziterapi, 30 yıl önce Rusya’da geliştirilmeye başlamış, kas iskelet sistemi hastalarını özel egzersizler ile tedavi etme mantığı üzerine kurulu bir fizik tedavi yöntemidir. Burada siz hareketsizliği ilaçla tedavi edemezsiniz. Hareketsizliğin tedavisi harekettir.

Ülkemizde ne zamandan beri uygulanıyor?

Ülkemize 7 yıl önce getirilmiştir. İstanbul ve Moskova (Rusya)’da Kineziterapi Kliniğimiz bulunmaktadır. İstanbul’daki kliniğimiz Küçükçekmece’de 1200 metrekare kurulu alanıyla hizmet vermektedir. Son teknolojiye sahip cihazlarla donatılmıştır. 3 uzman doktor, 4 fizyoterapist, 4 fizik tedavi teknikeri olmak üzere toplam 22 kişilik bir ekiple çalışıyoruz.

Yeni Nesil Fizik Tedavi “Kineziterapi” hangi rahatsızlıklarda uygulanabiliyor?

Bel fıtığı, boyun fıtığı, omuz ağrıları, skolyoz, kifoz, miyofasial ağrı,hemipleji sekeli, gonartroz, menisküs bozuklukları ve daha birçok hastalık grubunda başarıyla uygulanmaktadır.

Tüm bu rahatsızlıklara sahip yüzlerce hasta var ve her biri klasik tıp niye nitelendirdiğimiz yöntemlerle tedavi görüyorlar? Üstelik yüzde yüz verim alamayabiliyorlar. Kineziterapi’nin sonuca ulaşma oranı ve hastayı memnun etme düzeyi nedir? Yöntemin klasik tıptan farklılıkları nelerdir?

İsterseniz son sorunuzdan başlayayım. Klasik tıp 1900-2000 yılları arasında muayene ve teşhiste hücrelere hatta atomlara kadar indi. Ancak tedavide ilaç ve ameliyatın ötesine geçemedi. İlaç ve ameliyatlar istenilen sonucu tam vermiyor.

Klasik tıpla Emar(MRI) , Bilgisayarlı tomografi ve muayenelerle rahatsızlığın adını koyabiliyorsunuz. Yeni Nesil Fizik Tedavi muayenesi (miyofasial muayene) ile hastalığın neden olduğunu bulabilirsiniz.

Klasik tıp sizi ilaç kullanmaya ve ameliyat olmaya yönlendiriyor. Mesela; “Hastalarımız ağrılarım için önceden 2 ilaç alıyordum şimdi 4 ilaç alıyorum” diyor. İlaç dozlarını artırmak gerekiyor. Ya da “10 sene önce 4 kat merdiven çıkıyordum şimdi 1 kat çıkamıyorum”diyor. Biz ise yeni nesil fizik tedavi Kineziterapi ile uyguladığımız egzersizlerimizle çok etkili çözüm elde ediyoruz. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir; ilaçların uzun süre ve çok kullanımı mide, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Yani Yeni Nesil Fizik Tedavi Kineziterapi ile ilaçsız, ameliyatsız tedavi mümkün diyebilir miyiz?

Evet diyebiliriz. İddiamız ve hastalarımızdan aldığımız sonuçlar bunu söylemimize imkân tanıyor. Yeni nesil fizik tedavi ile ilaçsız, korsesiz, ameliyatsız olmak üzere sorunu ortadan kaldırıyoruz. Mesela; çağımızın önemli omurga rahatsızlıklarından biri olan skolyoz için konuşmak gerekirse; biz skolyozu çok basitçe çözümleyebiliyoruz. Belki şaşıran okuyucularımız olabilir ancak gerçekten örnek hastalarımız var. Web sitemizi ziyaret ederek ya da Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürümüz Candan Şahin Bey ile irtibata geçerek hastalarımızla konuşabilir veya hastalarımızın yer aldığı videoları izleyerek bilgi alabilirler. Bu konuda Candan Bey yeni videolarımızı hazırlayarak daha fazla kişiye ulaşmaya çalışıyor. Farkındalık yaratmak istiyoruz. Güncel bilgiler için sosyal medya hesaplarımızı mutlaka takip etmelisiniz.

Bir hastanın kliniğinize başvurduğu andan itibaren yaşadığı süreci de paylaşabilir misiniz?

Hastamızın, kliniğimize müracaatından sonra yaklaşık 1,5 saat süren Kineziterapi muayenesi (miyofasial muayene) ve kas testi ile tanısı belirlenir ve kişiye özel egzersiz programı oluşturulur. Tedavi sırasında ilaç kullanılmamaktadır. Klasik tedaviler, hastanın ağrısını azaltmaya yönelirken oluş mekanizmasına dokunmamaktadır. Ağrılar tekrar etmektedir. Kineziterapi ise hareketsizliğe bağlı gelişen kas iskelet bozukluklarını özel Kineziterapi egzersizleriyle geçirerek oluş mekanizmasını da ortadan kaldırmaktadır.

Buradaki en önemli kural; doğru egzersiz tedavi eder, yanlış egzersiz zarar verir.

Oluşturduğunuz programların uygulama periyotları nedir?

Genel olarak Kineziterapi egzersizleri, günaşırı ve haftada 3 gün olarak planlanmaktadır. Bir kür bir aylık 12 seanstır. İlk 6 seansta ağrılar azalmaya başlar. 12. seansta ağrılarda belirgin azalma elde edilir. Hastaların her 6 seansta doktor muayenesi ile gelişimleri takip edilir.

Uygulanan programlar hastalığa ve yaş grubuna göre değişiyor mu? Sanırız tedavideki temel nokta, insanları her durumda hareket etmeye yönlendirmek.

Evet kesinlikle. İnsanlar sağlıkları bozulmadan önce de hareket etmeye teşvik edilmelidirler. Ne demiştik; İnsanlar hareketsizlikten yaşlanır, yaşlandığı için hareketsiz kalmaz…

Farkındaysanız insanların ilerleyen yaşlarında kas kaybı ve buna bağlı olarak eklem ağrıları görülür. İşte yeni nesil fizik tedavi Kineziterapi ile bu kaslar güçlendirilerek ağrı oluşumu engellenir.

Hastamız için ameliyatın kaçınılmaz olduğu durumlar var ise ameliyat sonrası süreçte yeni nesil fizik tedavi Kineziterapi ile iyileşme süreci hızlandırılarak hastanın sağlığına kavuşması öne çekilir ve yaşam kalitesi artar.

Genelde doktorlar, hastanın ameliyat sonrası çok fazla hareket etmesini istemezler. Siz bu duruma nasıl bakıyorsunuz?

Dediğiniz gibi genellikle ameliyat sonrasında doktorlar hareket etmemeyi tavsiye ederler. Biz hareketsizlikten değil hareketten yanayız. Ameliyat edilen bölge hareketsiz kalırsa kan dolaşımı azalarak bölgenin beslenmesi azalır ve iyileşme süreci uzar. Yeni nesil fizik tedavi Kineziterapi özel egzersizlerimizle biz, bölgedeki kan dolaşımını artırarak bölgenin beslenmesini sağlar ve iyileşme sürecini hızlandırırız.

Bize, Yeni Nesil Fizik Tedavi Kineziterapi’yi tercih etmemiz için son bir şey daha söyleyin desek tüm bu anlattıklarınıza katkı olacak ne söylemek istersiniz?

Kineziterapi hayatınızı kolaylaştırır ve mutlu eder. Hastalarımızı memnun etmek için çalışıyoruz. Egzersizlerimizi ve yöntemlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Kineziterapi, güçlendirme, germe, dekompresyon etkilerini bir egzersizde yoğunlaştırmış ve etkilerini maksimize etmiştir. Bunu bir ekip halinde yapıyoruz. Hastalarımıza her seansta deneyimli fizyoterapistler eşlik eder ve onların egzersizleri doğru olarak yapmasını sağlarlar. Bu vesileyle merkezimize emek harcayan uzmanlarımıza ve ekip arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum.

Son olarak bize bu fırsatı verdiğiniz için sizlere de teşekkür ediyorum.