Muş’ta ortaokulu bitiren 100 çocuktan 40’ı liseye gitmiyor

Türkiye’de, okullaşmanın sağlanabildiği tek ilin Rize olduğu bildirildi. Bolu, yüzde 98,94 ile en yüksek okullaşmanın ikinci il olurken Isparta yüzde 98,93 ile üçüncü oldu.

Bakanlığın 2018 yılına ilişkin okullaşma istatistikleri, eğitimdeki olumsuz tabloyu bir kez daha ortaya koydu. Özellikle lise çağındaki net okullaşma oranına göre, Türkiye’de eğitime erişimde bölgesel farklılıklar çarpıcı boyuta ulaştı. İstanbul’da yüzde 87, Ankara’da yüzde 92, İzmir’de yüzde 88 olan ortaöğretimde net okullaşma oranı, Ağrı’da yüzde 53, Bitlis’te yüzde 61, Kars’ta ise yüzde 68’e kadar indi. 

Türkiye’nin 2017-2018 eğitim öğretim döneminde ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 83,58 oldu. Lise çağındaki her 100 çocuktan 83’ünün okula gidebildiği Türkiye’de, ortaöğretimde yüzde 100 okullaşmanın sağlanabildiği tek ilin Rize olduğu bildirildi. Bolu, yüzde 98,94 ile en yüksek okullaşmanın sağlandığı ikinci il olurken Isparta yüzde 98,93 ile üçüncü sırada yer aldı.

Ortaöğretimdeki okullaşma oranı, Türkiye’nin doğusuna doğru giderek azaldı. 2017-2018 eğitim öğretim döneminde ortaokul kademesinde yüzde 94,31 okullaşma oranını yakalayan Bitlis’in lise kademesindeki okullaşma oranı ise yüzde 61,46’da kaldı.

Türkiye’de ortaöğretim kademesinde en düşük okullaşma Muş’ta yaşanıyor. Muş’un lise kademesindeki okullaşma oranı yüzde 51 oldu. Resmi verilere göre, Muş’ta ortaokulu tamamlayan her 100 çocuktan 40’ı liseye devam etmedi. Erzurum, Kars, Iğdır, Van ve Şırnak’ın ortaöğretimdeki okullaşma oranları sırası ile yüzde 74, yüzde 68, yüzde 75, yüzde 61 ve yüzde 62 olarak gerçekleşti.

Eğitim Haberleri

2026 YKS 1. Ve 2. Oturum Sınav Takvimi
KPSS 2025/2 Merkezi Atama Tercihleri Başladı: Adaylar Dikkat, Son Gün Yaklaşıyor
Eğitimde yeni dönem: Ara tatil sona mı eriyor? Milli Eğitim Bakanı Tekin net tarih verdi
Bakan Tekin tarih verdi: 15 bin öğretmen ataması ne zaman açıklanacak?
ÖSYM 2026 sınav takvimini açıkladı: YKS ve KPSS tarihleri netleşti