"AKP, yerli çiftçiyi fakirleştirirken, Rusya, Ukrayna çiftçisini zengin etti"

AKP’nin ithalata kapıyı açan tarım politikası, yerli çiftçiyi fakirleştirirken, Rusya, Ukrayna çiftçisini zengin etti

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Türk çiftçisinden ton başına 825 liraya aldığı arpayı, Rusya ve Ukrayna çiftçisinden bin 150 ile bin 350 liradan ithal ettiğine dikkat çekti.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Aygun, batmakta olan çiftçinin elindeki traktör ve römorkları satmaya başladığını vurguladı. Aygun’un Türkiye tarımına ilişkin tespitleri özetle şöyle:

-Kuru soğan ithalatında 28 Şubat, 25 bin ton hazır ambalajlı domates konservesi ithalatında da 31 Mayıs’a kadar gümrük vergisinin sıfıra indirildi.

Bakanlığa kilit

-TMO’ya vergisiz olarak 100 bin ton kuru baklagil, 1 milyon ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç alımı için yetki verildi. TMO, Türk çiftçisinden ton başına 825 liraya aldığı arpayı, Rusya ve Ukrayna’dan 1150 ile 1350 TL’ye ithal etti. Oysa bizim çiftçimiz sadece 900 TL’den alım istemişti. Ukrayna ve Rusya çiftçisi zenginlerken, Türk çiftçisinin ayağına kurşun sıkıldı.

-Üretimi yönlendirecek bir Tarım ve Orman Bakanlığı’na ihtiyaç kalmadığı için Ticaret Bakanlığı bu işler ile ilgilenecek ve ithalat yapacaktır. Bakanlığa kilit vuracaklar.

Ekonomi Haberleri

Goldman Sachs'tan Türkiye ekonomisi analizi: 2026 yıl sonu enflasyon tahmini yükseltildi
SGK borç yapılandırmasında yeni dönem: Taksit süresi 72 aya çıkarıldı
Altın fiyatlarında İsviçre hareketliliği: Gram, çeyrek ve Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu?
İtalyan gazeteden Trump’a ağır manşet
Temmuz 2026 en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Zam tablosunda senaryo netleşiyor