Dış ticaret açığı kasım ayında yükseldi

Ticaret Bakanlığı verilerine göre; dış ticaret açığı, kasım ayında yıllık yüzde 61,6 artışla 8 milyar 801 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 8,5 puan azalarak yüzde 71,3'e geriledi.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre; dış ticaret açığı, kasım ayında yıllık yüzde 61,6 artışla 8 milyar 801 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 8,5 puan azalarak yüzde 71,3'e geriledi.

Ticaret Bakanlığı, kasım ayına ilişkin dış ticaret verilerini bugün açıkladı. Buna göre; kasımda Türkiye'nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 artarak 21 milyar 854 milyon dolar oldu. İthalat ise yıllık yüzde 14 artışla 30 milyar 655 milyon dolara yükseldi. Böylece dış ticaret açığı, kasım ayında yıllık yüzde 61,6 yükselerek 8 milyar 801 milyon dolara ulaştı.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan dış ticaret verileri şöyle:

“İTHALAT YILLIK YÜZDE 14 ARTTI: Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 1,9 oranında artışla 21 milyar 854 milyon dolar, ithalat yüzde 14,0 oranında artışla 30 milyar 655 milyon dolar oldu. 2022 yılı ocak-kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 13,9 oranında artışla 231 milyar 248 milyon dolara, ithalat yüzde 36,6 oranında artışla 331 milyar 98 milyon dolara çıktı.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 8,5 DÜŞTÜ: Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracatın ithalatı karşılama oranı, 8,5 puan azalarak yüzde 71,3 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı, 11,5 puan azalarak yüzde 89,8’a düştü.

KASIMDA EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA: Kasım ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler, sırasıyla Almanya yüzde 5,3 oranında artışla 1 milyar 847 milyon dolar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yüzde 4,6 oranında artışla 1 milyar 433 milyon dolar ve Irak yüzde 7,1 oranında artışla 1 milyar 302 milyon dolar oldu. İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 48,3 oldu.

İSVİÇRE’DEN YAPILAN İTHALAT YÜZDE 1137,3 ARTTI: Kasım ayında en fazla ithalat yapılan ülkeler, sırasıyla Rusya Federasyonu yüzde 57,0 oranında artışla 4 milyar 652 milyon dolar, Çin yüzde 2,4 oranında artışla 3 milyar 112 milyon dolar ve İsviçre yüzde bin 137,3 oranında artışla 2 milyar 251 milyon dolar oldu. İthalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı yüzde 57,1 oldu.

KASIM AYINDA EN ÇOK İHRACAT HAM MADDE GRUBUNDA: Kasım ayında, Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre en çok ihracat, yüzde 1,5 azalışla 10 milyar 848 milyon dolarla 'ham madde' grubunda yapıldı. Bu grubu sırasıyla 7 milyar 963 milyon dolarla 'tüketim malları' ve 2 milyar 822 milyon dolarla 'yatırım malları' grupları takip etti.

TÜKETİM MALLARI İTHALATI YÜZDE 40,6 ARTTI: Kasım ayında, Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre en çok ithalat, yüzde 11 artışla 23 milyar 714 milyon dolarla 'ham madde' grubunda yapıldı. Bu grubu sırasıyla 3 milyar 715 milyon dolarla 'yatırım malları' ve yüzde 40,6'lık artış gösteren 'tüketim malları' grubu takip etti. Kasım ayında 3 milyar 191 milyon dolarlık tüketim malı ithal edildi.

EN DÜŞÜK İHRACAT MADENCİLİK VE TAŞ OCAKÇILIĞI SEKTÖRÜNDE: Kasım ayında, sektörlere göre ihracatın payı, sırasıyla imalat sanayiinde yüzde 94,2 (20 milyar 586 milyon dolar), tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde 3,7 (803 milyon dolar), madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 1,6 (351 milyon dolar) oldu.

İMALAT SANAYİİNDE İTHALATIN PAYI TÜZDE 75,9: Kasım ayında sektörlere göre ithalatın payı, sırasıyla imalat sanayii yüzde 75,9 (23 milyar 272 milyon dolar), madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 17,6 (5 milyar 388 milyon dolar), tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde 4,0 (1 milyar 232 milyon dolar) oldu.

İTHALAT OCAK-KASIM DÖNEMİNDE YÜZDE 36,6 ARTTI: Ocak-kasım döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 13,9 oranında artarak 231 milyar 248 milyon dolar, ithalat yüzde 36,6 oranında artarak 331 milyar 98 milyon dolar, dış ticaret hacmi ise yüzde 26,3 oranında artarak 562 milyar 347 milyon dolara yükseldi.”

Ekonomi Haberleri

250’den fazla şubesi olan döner zinciri konkordato ilan etti!
Hızlı yükseldi, hızla çakıldı: Önünde kuyruk oluyordu!
Türkiye’de Dolar Milyonerlerinin Sayısı Zirve Yaptı: Dünyada 1. Olduk!
Ünlü Alman bankası 2025 Dolar/TL tahminini güncelledi!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte piyasaların verdiği tepki...