GES doların önüne geçemedi... Uzmanlardan kriz alarmı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ekonomik krizin önüne geçme çabaları işe yaramadı. Brown Brothers Harriman stratejisti Win Thin'den ise Türkiye ekonomisine ilişkin çarpıcı bir yorum geldi.

Dolar/TL, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan GES'in TL’de toparlanma yaratamamasının ardından 17,20’nin üzerinde seyretti.

Ekonomi yönetiminin tüm sorunlara önlem almak için farklı alanlarda attığı adımların kamunun döviz dengesine belirgin bir etkisi olmadığından kısa vadede kur üzerinde önemli bir değişim yaratmadı. Kısa süreli düşüş yaşayan Dolar/TL yeniden yükselişe geçerek değer kaybını sürdürdü.

Dolar/TL, ekonomi yönetiminin eş zamanlı adımları ile 17 etrafında her iki yönlü dalgalandı ancak 17 seviyesinin altında tutunamadı. Kur, bu sabah 17.2450/17.2660 seviyesinde işlem gördü.

GÖZLER FED'İN POLİTİKA TOPLANTISINDA

Yatırımcılar, merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için yapacağı hamleleri ve para politikası sıkılaştırma adımlarını izlemeyi sürdürecek. ABD ve İngiltere merkez bankalarının bu haftaki toplantılarında faiz artırımına gitmeleri beklenirken, İsviçre’de de sıkılaşma görülmesi olasılıklar dahilinde. Piyasalar, Fed’in yarın başlayacak olan iki günlük politika toplantısında yüzde 80 ihtimalle 50 baz puan faiz artırımı gerçekleştireceğini fiyatladı. 75 baz puan bir artış gerçekleşme olasılığı ise yüzde 20 olarak öngörülüyor.

"SWAP HARİÇ DÖVİZ GİRİŞİ SAĞLAYABİLECEK ADIM YOK"

Reuters'te yer alan habere göre, bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dışarıda riskten kaçış oldukça kuvvetli. Bu hafta Fed toplantısı yakından takip edilecektir. İçeride atılan adımların döviz açısından etkisi sınırlı. BDDK’nın ileri bir tarihte yapacağını açıkladığı swap adımı hariç döviz girişi sağlayabilecek adım yok diyebiliriz. Bu şekilde döviz dengesine ilişkin sorgulama devam ediyor. TL’de satış baskının sürmesini bekliyorum" ifadelerini kullandı.

"FAİZ ARTIŞINA İZİN VERİLMEZSE TL DEĞER KAYIPLARI ARTACAK"

ABD merkezli banka Brown Brothers Harriman stratejisti Win Thin, Türkiye ekonomisinin bir dönüm noktasında olduğunun altını çizerken, "Eğer faizlerin artmasına izin verilmezse Türkiye’nin TL’de değer kayıplarını daha da artıracak ciddi bir ödemeler dengesi krizi yaşayacağını düşünüyorum" dedi.

TL DEĞER KAYBINI SÜRDÜRÜYOR

Türkiye’de hükümet tarafından uygulanan ekonomi ve kur politikasına ilişkin riskler dolayısıyla oluşan endişe ile piyasalar çok uzun süredir baskı altında. TL, nisan sonundan beri yüzde 14’e yakın, yılbaşından beri yüzde 23,5’in üzerinde değer kaybetmiş durumda. TL, geçen yıl da yüzde 40’ın üzerinde değer kaybetmişti.


MEVCUT KUR VE EKONOMİ POLİTİKALARI SORGULANIYOR

Haberde ayrıca, ekonominin döviz ihtiyacının arttığı, mevcut kur ve ekonomi politikalarının ise her geçen gün daha çok sorgulandığı da aktarıldı. Bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladıkları politikada TL’nin değer kaybı bir kez daha belirginleşti. CDS’teki yükseliş, Hazine’nin dolar cinsi borçlanma maliyetini çift haneye getirmiş durumda. Hazine’nin bu maliyetle borçlanmayı tercih edip etmeyeceği de piyasalarda takip edilen bir konu.  
 

Ekonomi Haberleri

Yanıt veremedi
Savaş büyüyebilir ancak...
Altın fiyatlarında sular durulmuyor!
Milletin dolabı boş, tenceresi boş, umudu boş
Akaryakıta bu kez indirim geliyor