Aşure'nin dağılmasını veya kararmasını engellemek için doğru malzemelerin doğru şekilde kullanılması gerekmektedir.
Aşure'nin dağılmasını engellemek için öncelikle doğru malzemelerin seçilmesi önemlidir. Aşure yaparken kullanılan buğdayın iyi bir şekilde haşlanmış olması ve aşureye koyulan bakliyatların önceden haşlanmış olması aşurenin dağılmaması için önemlidir. Ayrıca aşureyi pişirirken sürekli karıştırarak, malzemelerin birbirine karışmasını sağlamak da aşurenin dağılmasını engelleyecektir.
Ensonhaber.com'daki bilgilere göre; Aşure, çeşitli kuruyemişler, tahıllar, meyveler ve bazen baklagillerin bir araya getirilerek pişirilmesiyle yapılan geleneksel bir Türk tatlısı veya yemeğidir. Genellikle Muharrem ayının onuncu günü (Aşure Günü) pişirilir ve çeşitli topluluklarda paylaşılır.
Güzel bir aşure yapmanın püf noktası renginin kararmamasıdır.
Aşurenin içinde bulunan bazı bileşikler, özellikle meyve ve tahıl içeriği nedeniyle okside olabilir. Bu, zamanla renk değişimine yol açabilir.
Aşurede kullanılan malzemelerin farklı pişme sürelerine sahip olması, bazılarının daha fazla pişmesine ve renginin değişmesine neden olabilir.
Peki, aşurenin kararmaması için ne yapılır? İşte tam renginde aşure için püf noktalar...
Kararmayan aşure ipuçları
Aşurenin kararması için kullanılan meyvenin ayrı ayrı pişirilmesi ve doğru sıralama ile atılması gerekiyor. Özellikle kuru kayısı, kuru üzün ve kuru incir kararmaya neden olabilir.
Aşurenin renginin daha açık ve berrak olması için 1 tutam pirinç veya 1 çay bardağı süt ekleyebilirsiniz.
Aşure pişirme işlemi sırasında veya sonrasında birkaç damla limon suyu eklemek, rengin kararmasını önleyebilir.
Aşureyi buzdolabında saklamak veya üzerini kapatarak havadan izole etmek, rengin korunmasına yardımcı olabilir.