Açma yapmak, özellikle de evde yapmak, birçok kişi için oldukça zorlu bir süreç olabilir. Ancak, bu tarifle birlikte siz de kolayca ve lezzetli açmalar yapabilirsiniz. 44 yıllık bir pastane ustasından öğrendiğimiz bu tarif, sizi açma yaparken karşılaştığınız zorluklardan kurtaracak.
Açma yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Öncelikle, malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Ayrıca, sütün ılık olması da çok önemli bir detay. Eğer soğuk süt kullanırsanız hamurunuz kabarmayacaktır. Hamurun mayalanması için en az 30-40 dakika beklemeniz gerekiyor. Tepsi mayası hamurunuzun daha iyi kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
İşte size 8-10 kişilik, 50 dakikalık hazırlama süresi ve 20 dakikalık pişirme süresi olan puf puf kabaran açma tarifi:
Malzemeler:
- 3 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta (bir yumurtanın sarısı açmanın üzerine kullanılacak.)
- 1.5 tatlı kaşığı kadar tuz
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 paket instant kuru maya
- 8-8.5 su bardağı kadar un (unu eklerken kontrollü olalım)
- İsteğe göre arasına zeytin, peynir, tereyağı veya çikolata koyabilirsiniz.
Yapılışı:
1. Öncelikle açma yaparken kullanacağımız malzemeleri tezgaha çıkaralım.
2. Karıştırma kabına ılık sütü dökelim ardından şekeri ve mayayı ilave ederek mayanın aktifleşmesi için karıştıralım. Mayanın aktif hale gelmesi için 5 dakika bekleyelim.
3. Un hariç diğer malzemeleri ekleyerek güzelce karıştıralım.
4. Karıştırılan malzemelerin üzerine 8-8.5 bardak kadar unu yavaş ve kontrollü ekleyelim. Burada unu birden eklememek önemli bir nokta. Eğer 8 su bardağı unu birden eklerseniz hamurunuz zor kıvam alır.
5. Unu eklediğimiz hamuru yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım.
6. Kulak memesi kıvamından az daha yumuşak hale gelene kadar hamuru yoğuralım.
7. Hamurumuz istediğimiz kıvama geldiğinde hamurun üzerini streç film ile kapatalım. Daha sonra sofra bezi gibi bir bez ile bir kat daha örtelim.
8. Hamurumuzun mayalanması yaklaşık 30-40 dakikayı alır. Eğer hamurunuz bu dakika içerisinde iyice kabarmadı ise biraz daha bekleme süresini uzatabilirsiniz.
9. Kabaran hamurunuzun üzerini açalım. Parçalar kopartarak elimizle çay tabağı genişliğinde açalım. Hamurumuzu rulo şeklinde olacak şekilde sağlı sollu kıvıralım.
10. Yağlanmış veya yağlı kâğıt serilen tepsiye hamurlarımızı aralıklı olacak şekilde dizelim.
11. Üzerine yumurta sarısı sürelim.
12. Dilerseniz açmalarınızın üzerine susam ve çörekotu dökebilirsiniz.
13. Açmalarımızı tepsi mayası yapalım. 15-20 dakika tepside bekletelim ve mayalanmasını sağlayalım.
14. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
15. Dilerseniz açma hamuruna şekil verme aşamasında içerisine istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz. Böylece zeytinli, çikolatalı, peynirli ve kaşarlı açma yapabilirsiniz.
Bu tarifle puf puf kabaran, yumuşacık açmalarınız hazır! Afiyet olsun!
Önemli Not: Açma yapımı mayalı ve mayasız olarak ikiye ayrılır. Mayalı poğaça yapımı daha fazla zaman alırken mayasız poğaça daha az zaman alır ve daha pratiktir. Mayalı açma hamuru puf puf kabarıp tel tel ayrılan yapıda olmalıdır. Bu yüzden açma tarifi ararken mayalı tarifleri tercih ederseniz daha iyi lezzet elde etmiş olursunuz.
Kaynak: Youtube.com, Yurtgazetesi.com.tr