Tereyağının faydaları saymakla bitmez. İçinde A, D ve E vitaminleri bulunan tereyağı aynı zamanda bir protein kaynağı. Kolesterolü düşürüp güçlü bir antioksidan olan tereyağı vücuttaki yağ oranını da koruyor. Lezzetli bir yemeğin, harika bir kahvaltının, mükemmel sandviç ve tostun püf noktası genellikle hakiki tereyağı kullanmaktır. Peki, gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?
SICAK SU TESTİ:
Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
KÖPÜRME TESTİ:
Hakiki tereyağını anlamanın en kolay yolu; tavada erittiğiniz tereyağı göz göz köpürmüyorsa sahtedir.
KESME TESTİ:
Buzdolabından çıkan tereyağını kesmekte zorlanıyorsanız gerçek, bıçak değdiğinde çatlıyorsa sahtedir. Bıçak darbesi alan yerler küçük küçük parçalanıyorsa gerçektir ama eğer ki yağın bütünü çatlıyorsa sahte olma ihtimali epey yüksek.
ERİME TESTİ:
Oda sıcaklığında bıraktığınızda yumuşuyorsa gerçek, su gibi eriyorsa sahtedir.
RENK TESTİ:
Erimiş kısımların rengi daha koyuysa sahtedir. Tereyağımızı erittik. Eriyip tabağa akan kısımların rengine dikkat edin. Eğer erimiş kısımların rengi tereyağından daha koyuysa içinde gıda boyası kullanılmış demektir.