Ekonomik Önlemler Paketi açıklanmalı

Ekonomik Önlemler Paketi açıklanmalı

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında hükümeti uyararak bir an önce ekonomik önlemler paketini açıklamaları gerektiğini söyledi.

Paçacı, 31 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wohan eyaletinde ilk olarak tespit edilen Korona virüsünün Güney Kore, İran ve İtalya gibi ülkelerde ağır tahribatlar yarattığını ve bugün birçok ülkenin sınırlarını kapattığını, milyonlarca insana karantina uygulandığını belirterek virüsün büyüklüğünden bahsetti. Ayrıca, 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü’nün Korona virüsünü pandemik hastalık olarak ilan ettiğini, virüsün ülkemizde de tespit edildiğini sözlerini ekledi.

SALGININ KÜRESEL EKONOMİYE MALİYETİ 1.1 TRİLYON DOLAR

Çin’in büyümesinin yavaşlaması ve sanayi üretiminde ciddi bir düşüşün yaşanması birçok ülkenin ekonomisinde yeni problemler yaratmaktadır uyarısında bulunan Paçacı sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle son 20 yıllık dönemde küresel büyümenin önemli bir kısmının Çin’den kaynaklandığını, küresel ticaretin önemli bir bölümünün Çin üzerinden gerçekleştiği göz önüne alındığında Çin ekonomisindeki yavaşlama ve üretim düşüşü Çin’den ara malı ithal ederek üretim yapan ülkelerde ciddi ekonomik problemler oluşturacaktır. Salgının küresel ekonomiye etkisinin 1.1 trilyon dolar olacağı tahmin edilmektedir.”

Paçacı, Korona virüsünün ekonomik tahribatının ülkemizde de ağır sonuçlar yaratmaya başladığını ve Türkiye’nin de Arjantin’den sonra en kırılgan ekonomiye sahip ülke olduğunun altını çizerek, hükümetin biran önce alması gereken tedbirleri şöyle dile getirdi:

“- Bağkur borçları ertelenmeli, ödemelerde kolaylık sağlanmalıdır.

- Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin SGK ödemeleri faizsiz ertelenmelidir.

- Sigorta primi ödemelerinde işveren hissesinin yaşanan kriz döneminde daha düşük oranda tutulması sağlanmalıdır.

- İşkur desteği ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin personel istihdamında sağlayacağı destek ve teşvikler artırılmalıdır.

- Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bankalara olan borçları yeniden yapılandırılmalıdır.

- Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere su ve enerji fiyatlandırmaları yeniden yapılandırılmalıdır.

- Bölge esnafının ticari kabiliyetini geliştirebilmeleri adına eğitim ve tanıtım destekleri kolaylaştırılmalıdır.

- Sanayici ve Kobi destek paketiyle bankalarda sorunlu kredi ve tüm borçların kapsamlı biçimde yeniden yapılandırılması ceza ve faizlerin kaldırılması sağlanmalıdır.”