Fomo nedir? Telefonunu elinden düşürmeyenlerin dikkatine!

Fomo nedir? Telefonunu elinden düşürmeyenlerin dikkatine!

Teknolojinin gelişimiyle hayatımızda büyük bir yer kaplayan akıllı telefonlar ve bu araçlarla bağ kurduğumuz sosyal medyanın bazı olumsuz getirileri de var elbet. Fomo da bunlardan biri.

İnternet dünyasında hemen hepimiz uzun saatler vakit geçiririz. Ancak bu psikolojik anlamda bir etkiye yol açabilir. Sosyal medya iş ve sosyal yaşantınızda size kolaylık sağlasa da kimi durumlarda olumsuz etkilere de neden olabiliyor. 

b-2942020zfl1m6r1cpaoigmunncp16qth.png

Güncel bilgilerden haberdar olmama korkusu olarak bilinen FOMO sendromu bu olumsuzluklardan biri.

FOMO NEDİR?

FOMO sendromu, sosyal medyadaki güncel bilgileri ve gelişmeleri takip edememe kaygısı ve son gelişmeleri kaçırma korkusu olarak tanımlanır. FOMO sendromunda bireyler, güncel bilgilerden haberdar olamama veya konunun dışında kalma gibi yoğun kaygılar yaşarlar. Bu kaygılar ile sürekli telefonlarını ya da teknolojik cihazlarını kontrol ederler.

fomonuza-iyi-gelecek-5-ipucu.jpg

FOMO KİMLERDE GÖRÜLÜR?

FOMO sendromu özellikle Z kuşağında gözlemleniyor. Öte yandan stresle başa çıkma becerileri sınırlı olan, hiperaktif ve dürtü kontrolü zayıf bireylerde daha sık gözlemlenmektedir. Aynı zamanda FOMO sendromu, telefonsuz kalma korkusu olarak tanımlanan nomofobi ile birlikte de ortaya çıkabilir.

fomo-nedir-pazarlamada-nasil-kullanilir-d02854.webp

FOMO BELİRTİLERİ NELERDİR?

FOMO sendromuna sahip bireyler, gün içinde sosyal medyada 1 saatten fazla aktif olurlar ve internet olmadığında hayatın durduğunu düşünürler. Kısa süreliğine de olsa internetten ayrı kalamayan bu kişiler, sosyal medya bildirimlerinden haz alırlar. Sosyal medyada sürekli paylaşım yapar ve paylaşımlarının beğenilmediği durumlarda kendilerini yetersiz ve onaylanmamış hissederler. Ayrıca telefonlarını sıklıkla kontrol edip uyurken bile yanlarından ayırmazlar. Telefonlarına erişemedikleri durumlarda ise sinirlenirler. Bu nedenle yanlarında sürekli şarj cihazı taşırlar.

fomo-fear-of-missing-out.jpg

FOMO SENDROMUYLA NASIL BAŞ EDİLİR?

İnternet ve sosyal medya bir amaç olarak değil, bir araç olarak görülmelidir. Teknolojinin hayatın merkezinden uzaklaştırılması, internet ve cep telefonu ile geçirilen vaktin kademeli olarak azaltılması FOMO sendromuyla baş etmek için oldukça önemlidir. Rutin olarak spor yapmak, hobi edinmek, yüz yüze iletim becerilerini geliştirmek, aile ve arkadaş ziyaretlerini artırmak, kitap okumak, öz farkındalığı artırmak ve sosyal hayattan kopmamak FOMO sendromunun önlenmesinde çok mühimdir. Tüm bunların yetersiz kaldığı durumlarda ise uzmandan yardım alınmalıdır.

1630991603196-0.jpg