Göktaşından toplanan örnekler Dünya'ya indirilecek

Göktaşından toplanan örnekler Dünya'ya indirilecek

Japon uzay aracı Hayabusa-2, Pazar günü göktaşından topladığı örnekleri Dünya'ya indirilecek.

Japonya'nın Güneş sisteminin oluşumunu incelemek üzere altı yıl önce Ryugu göktaşına gönderdiği Hayabusa-2 adlı uzay aracı, altı milyar kilometre süren yolculuğunun ardından buradan topladığı örnekleri pazar günü Dünya'ya getireceği duyuruldu.

Hayabusa-2'nin, örnekleri taşıyan kapsülü 220 bin kilometre yüksekten aşağı bırakması öngörülüyor. Kapsülün pazar günü sabahın ilk saatlerinde Güney Avustralya'ya inmesi beklenmekte. Her şey planlandığı gibi giderse, 40 santimetre çapındaki kapsül, inişe 10 kilometre kala paraşütünü açacak ve indikten sonra konumunu bildirmek için sinyal göndereceği biliniyor.

Hayabusa-2, kapsülü indirdikten sonra 10 yıl sürecek başka bir uzay yolcuğuna çıkacağı belirtildi. Kapsülün Pazar günü sabahın ilk saatlerinde Güney Avustralya'ya inmesi beklenirken kapsülün pazar günü sabahın ilk saatlerinde Güney Avustralya'ya inmesi beklendiği belirtildi.


Adı Japoncada 'şahin' anlamına gelen uzay aracı Aralık 2014'te ülkenin güney batısındaki Tanegaşima Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı. İnsansız uzay aracı, geçen şubatta 4,6 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilen Ryugu'ya bir iniş gerçekleştirmişti. İniş sırasında aracın gövdesine bağlı bir örnek toplama cihazından göktaşından toz kaldırmak için yüzeye saniyede 300 metre hızı olan tantaldan yapılmış 5 gramlık bir mermi fırlatıldığı biliniyor.