İnsan DNA’sında sanılandan daha fazla Neandertal soyu var

İnsan DNA’sında sanılandan daha fazla Neandertal soyu var

İnsanın serüveni hakkında bilimcilerin bugüne kadar tezi şuydu: Afrika dışına çıktık ve Avrasya’daki Neandertaller ile çiftleştik. Bu yüzden Afrikalılarda Neandertal geni yok.

Ancak, yeni sonuçlanan bir çalışmaya göre, Afrika’da bulunan modern popülasyonlarda daha önce öngörülmeyen büyük miktarda Neandertal soyunun ortaya çıktığı tespit ediliyor. Bu bulgu, Neandertaller ile Afrikalıların ancak Afrika dışında karıştığı tezini bu altüst ediyor.

Araştırma, DNA’nın büyük bir kısmının, son 20.000 yılda Afrika’ya geri dönen Avrupalılardan geldiğini ileri sürüyor.

10 yıldır genetikçiler Neandertallerin (ya da en azından DNA dizilerinin) bugünün Avrupalıları, Asyalıları ve torunlarında nasıl yaşadığını anlattılar. Bu senaryoya göre, Afrikalılarda Neandertal geni yoktu, çünkü modern insanlar ve soyu tükenmiş kuzenlerimiz sadece Afrika’nın dışında çiftleşmişti.

DOĞU ASYA’DA NEDEN NEANDERTAL SOYU DAHA YAYGIN?

Max Planck İnsan Tarihi Bilim Enstitüsü’nden antropolog Michael Petraglia, “Neandertallerle gen akışının Afrika’nın içinde ve dışında tüm modern insanlarda var olması, yeni ve mükemmel bir bulgu.” diyor.

Homo Sapiens üyeleri yaklaşık 70.000 yıl önce Afrika’dan Avrasya coğrafyasına yayılırken Neandertallerle tanıştılar. Araştırmacılar, Avrupalıların sonraki dönemlerde geri göçlerinin Afrika halklarına az miktarda Neandertal DNA’sı taşıdığını biliyordu. Ancak, önceki çalışmalar bunun sadece çok küçük bir miktar olduğunu ileri sürdü. Buna karşılık, modern Avrupalılar ve Doğu Asyalılar görünüşe göre DNA’larının yaklaşık yüzde 2’sini Neandertallerden miras almışlardı.

Bu çalışma öncesinde bilimciler, Afrikalıların Neandertal DNA’sından büyük oranda yoksun olduklarını varsayıyordu. Daha güvenilir sayılar elde etmek için, Princeton Üniversitesi evrimsel biyolog Joshua Akey, 2013’te dizilenen Sibirya’daki Altay bölgesinden bir Neandertal genomunu, dünyanın dört bir yanından gelen genomların bir kataloğu olan ve beş Afrika alt popülasyonunu da içeren 1000 Genom Projesi’ne yüklenen 2504 modern genomla karşılaştırdı.

Bu çalışma, Afrikalı bireylerin ortalama olarak daha önce düşünülenden önemli ölçüde daha fazla Neandertal DNA’sına sahip olduklarını keşfetmeyi sağladı. Yaklaşık 17 megabaz (Mb) değerinde veya genomlarının yüzde 0.3’ü Neandertal DNA’sı gösteriyordu.

AFRİKA’YA GERİ GÖÇ SANILANDAN DAHA YOĞUN

Ayrıca, bağışıklık fonksiyonunu artıran ve ultraviyole radyasyona karşı koruma sağlayan genler de dahil olmak üzere, Afrikalıların genomlarına girdikten sonra bazı Neandertal genlerinin seçilmiş olabileceğine dair işaretler buldular.

Pennsylvania Üniversitesi’nden evrimsel bir genetikçi olan Sarah Tishkoff da Afrikalılarda beklenenden daha yüksek görünen Neandertal DNA’sı bulduğunu söylüyor.

Afrikalıların tüm bu Neandertal DNA’sını aldıkları yer için en uygun model, yaklaşık yarısının Avrupalıların son 20.000 yılda Afrika’ya geri döndüklerinde geldiğini gösteriyor.

Model, Afrikalılar tarafından paylaşılan DNA’nın geri kalanının ve Altay Neandertali’nin hiç Neandertal olmayabileceğini öne sürüyor. Bunun yerine, hem Afrikalılarda hem de Avrasyalılarda olan ve Neandertaller tarafından alınan erken modern insanlardan gelen DNA olabilir. Bu olay, belki de modern insanlar 100.000 yıl önce Afrika’dan Orta Doğu’ya başarısız bir göç yaptığında gerçekleşmiş olabilir.